Allah'ın Unutması Meselesi
|

Allah’ın Unutması Meselesi

Kuranda ve Sünnette ispat edilen sıfatları ispat edip, nefyettiği sıfatları nefyetmek Müslüman için en önemli bir menhectir. Akla gelen şüphelerle hareket edip bunları tahrif etme veyahut mecaz sayma şeytanın adımlarına uyma olur. Selamet selefin yoluna tabi olmadadır, zihnin şüpheler içinde kalması, ruhun daralması ise halefin yolundadır. Konumuz Allah’ın unutması hakkında bakış açımız nasıl olmalıdır? Selef…

Kadının Namazının Şekli
|

Kadının Namazının Şekli

Kadın Secdesini Nasıl Yapar? (Abdurrezak’ın Musannafı’nda ki başlık) 2793-2803 حدثنا أبو بكر قال: ‌حدثنا ‌أبو ‌الأحوص ‌عن ‌أبي ‌إسحاق ‌عن ‌الحارث ‌عن ‌علي قال: إذا سجدت المرأة فلتحتفز ولتضم فخذيها ‌‌_________ ضعيف؛ لضعف الحارث Ali r.a. şöyle demiştir: Kadın secde edeceğinde ihtifaz halinde olur. İhtifaz hali: Kadının uzuvları üzerine toplanması ve baldırları üzerine kapanmasıdır ve…

Davet Hakkında Şeyh Elbani'ye Sorulan Soru
| | |

Davet Hakkında Şeyh Elbani’ye Sorulan Soru

Soru: Denilir ki: muhakkak ki İslam’a davet eden kimsenin sünnet meselelerinde şiddetli olması gerekir. Onun –mümkün olduğu kadar- sünnet ile alakalı olan meseleleri harekete geçiren mevzulardan uzaklaşması gerekir. Kendisine sünnete yakın olacak şekilde uzak bir siyaset olması gerekir. Bu doğru ve davete faydası olacak işlerden midir? Eğer böyleyse bizim ona uymamız caiz midir? Bunun ile…

Ramazanın Son On Gününün Fazileti
| |

Ramazanın Son On Gününün Fazileti

Ramazanın Son On Gününün Fazileti Şeyh Umer b. Muhammed es-Subeyl 22.09.1422 hicri Tahric Cihan Elmas İtaat edenlere sevap veren, şükredenlere bolca ihsan eden Allah’a hamdolsun. Faziletinin artmasını dileyerek ve nimetlerine şükrederek O’na hamd eder ve O’na şükrederim. Şehadet ederim ki Allah’dan başka ilah yoktur. O, tektir ve ortağı yoktur. Rabbimiz zatında ne yücedir, isimleri ve…

Adem (AS) Dedi Ki: Rabbim Senden Haya Ediyorum
| |

Adem (AS) Dedi Ki: Rabbim Senden Haya Ediyorum

Adem (AS) Dedi Ki: Rabbim Senden Haya Ediyorum أخبرنا الحسن بن يعقوب العدل ثنا يحيى بن أبي طالب ثنا عبد الوهاب بن عطاء أنبأ سعيد بن أبي عروبة عن قتادة عن الحسن عن يحيى بن ضمرة عن أبي بن كعب رضي الله عنه : عن النبي صلى الله عليه و سلم قال : إن آدم…

Rasulullah'ın Aişe Annemize Ve Ümmetine Yaptığı Dua
| |

Rasulullah’ın Aişe Annemize Ve Ümmetine Yaptığı Dua

Rasulullah’ın Aişe Annemize Ve Ümmetine Yaptığı Dua وفي صحيح ابن حبان عن عائشة ـ رضي الله عنها ـ أنها قالت: لما رأيت من النبي صلى الله عليه وسلم طيب نفس قلت: يا رسول الله ادع الله لي، فقال: اللهم اغفر لعائشة ما تقدم من ذنبها وما تأخر، وما أسرت وما أعلنت، فضحكت عائشة حتى سقط…

Sıddıklık İle Lanet Edicilik Bir Arada Olur Mu ?
| |

Sıddıklık İle Lanet Edicilik Bir Arada Olur Mu ?

Sıddıklık İle Lanet Edicilik Bir Arada Olur Mu ? عن عائشة، أنا أبا بكر لعن بعض رقيقه، فقال النبي صلى الله عليه وسلم: ” يا أبا بكر! اللعانين والصديقين؟! كلا ورب الكعبة ” فأعتق أبو بكر يومئذ بعض رقيقه ثم جاء النبي صلى الله عليه وسلم. فقال: لا أعود Aişe (rh)’dan rivayet edildiğine göre, Ebu…

Duaların Kabul Edilmesinin İki Önemli Şartı
| |

Duaların Kabul Edilmesinin İki Önemli Şartı

Duaların Kabul Edilmesinin İki Önemli Şartı Dualarımıza Allah’a hamd ederek başlamayı ve Rasulüne salat getirmeyi unutmayalım. Zira bu 2 şart duanın kabul veya reddedilmesin sebeplerindendir. عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ قَالَ إِنَّ الدُّعَاءَ مَوْقُوفٌ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ لاَ يَصْعَدُ مِنْهُ شَىْءٌ حَتَّى تُصَلِّىَ عَلَى نَبِيِّكَ صلى الله عليه وسلم . Ömer b. Hattâb (r.a.)’den rivâyete göre,…

Günüzmüzde Lat Menat Ve Uzza Edinenler
|

Günüzmüzde Lat Menat Ve Uzza Edinenler

Lat Menat Ve Uzza Kimdir? Nedir? اَفَرَاَيْتُمُ اللَّاتَ وَالْعُزّٰىۙ وَمَنٰوةَ الثَّالِثَةَ الْاُخْرٰى “Lat, Uzza ve üçüncüleri olan Menat’ı görmedin mi?”[1] Lat Taifte bulunan, üzerine ev bina edilmiş oyulmuş bir kaya idi. Üzeri örtü örtülmüş, Kabe’ye benzetilmiş, etrafında genişçe bir saha olan, yanında muhafızı olan, kendisine ibadet edilen bir puttu. Uzza Mekke ve Taif arasında hurma…

Şeyh Elbani Hayatı
| | |

Şeyh Muhammed Nasir-ud Din El-Elbani Hayatı

Şeyh Elbani kendi hayatından bahsedildiği bir vakitte şöyle demiştir: “Eğer vakit yönünden rahat olsaydım, çoğunuzun duyamayacağı kıssalar anlatırdım.” (eş-Şeybani “Elbani’nin hayatı) Asıl ismi Muhammed Nasirud-Din b. El-Hac Nuh Necati el-Elbanidir. Arnavutluk adı ile bildiğimiz Elbaniya diye literatürlere geçmiş olan ülkenin İşkodra şehrinde 1914 senesinde doğmuştur. Daha sonrasında çıkan karışıklıklardan dolayı babası Şam’a hicret etmiştir. Şeyh…

İbn Teymiyye Rhm'ın Talebesinden
| |

İbn Teymiyye Rhm’ın Talebesinden Mektup

İbn Teymiyye Rhm’ın Talebesinden Arkadaşlarına Şeyhul İslamın Kitapları Hususunda Manalı Mektup İbn Merî Şihâbûddin tarafından, İbn Teymiyye’ nin vefatı üzerine taziye olarak arkadaşlarına yazılmış uzun bir mektupta “Ey Kardeşler! Artık bizim vazifemiz muhterem şeyhimizin eserlerini toplamak ve nüshalarını çoğaltıp Müslümanlar arasında yaymaktır. Bu eserlerdeki tekrarlar ne kadar çok olursa olsun bunlara asla dokunulmasın, kendi kalemiyle…

İslami Davette Medreselerin Konumu
| |

İslami Davette Medreselerin Konumu

İslami Davette Medreselerin Konumu Allah azze ve celle’nin Nebisi Muhammed’e inzal buyurduğu İslam dini ferdi bazda yaşanmakla iktifa edilecek bir din değildir. Bu din yaşamayı ve yaşatmayı müntesiblerine emreden bir dindir. Yine bu din her zaman her yerde tebliğ edilebilen bir dindir. Muallimlikte kamil bir noktada olan Muhammed (as)’ın hayatına baktığımız zaman O’nun her anının…

Medrese Ve Mescidlerimiz Temizliğe Muhtaç
| |

Medrese Ve Mescidlerimiz Temizliğe Muhtaç

Medrese Ve Mescidlerimiz Temizliğe Muhtaç ÖNEMLİ ! Mescidlerin temiz tutulması veya temizlenmesi büyük bir ecirdir. Ancak mescid temizliğinde en öncelikli olan, mescidlerin içerisinde veya etrafında oluşacak şirkten mescidi temiz tutmaktır. Etrafında kabir olmaması, içinde Allah’dan gayrına dua edilmemesi mescidin temizliğindendir. وَاَنَّ الْمَسَاجِدَ لِلّٰهِ فَلَا تَدْعُوا مَعَ اللّٰهِ اَحَداًۙ “Mescidler şüphesiz Allah’ındır. O halde, Allah ile…

Çocuğa Güzel Bir İsim Seçmek
| |

Çocuğa Güzel Bir İsim Seçmek

Çocuğa Güzel Bir İsim Seçmek Bu, çocuğun ana baba üzerindeki haklarındandır. Bu nedenle ona, kendisini sıkıntıya sokacak bir isim vermemek veya kendisini incitecek ve insanların ayıplayacağı bir lakap takmamak gerekir. Aksine ona Müslüman isimlerinden güzel bir isim koymak gerekir. Çünkü isimler hayra yorulur ve onlarla sevinç duyulur. Hatta güzel isim, rüyada bile güzele yorumlanır. Müslim’in…

Çocuk Doğunca Ne Yapılır
| |

Çocuk Doğunca Yapılması Gerekenler

Çocuk Doğunca Yapılması Gerekenler Ey Allah’ın kulu! İster erkek ister kız olsun, Allah’ın sana verdiği bir rızık olarak çocuğa razı olmalısın. Zira rızkı veren ve çocuğu bahşeden Allah’tır. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: يَهَبُ لِمَنْ يَشَٓاءُ اِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَنْ يَشَٓاءُ الذُّكُورَۙ * اَوْ يُزَوِّجُهُمْ ذُكْرَانًا وَاِنَاثًاۚ وَيَجْعَلُ مَنْ يَشَٓاءُ عَق۪يمًاۜ اِنَّهُ عَل۪يمٌ قَد۪يرٌ ‘(Allah) dilediğine kız…

Secdelerde-Elleri-Kaldirmanin-Hukmu

Secdelerde Elleri Kaldırmanın Hükmü

حكم رفع اليدين في السجود Secdelerde Elleri Kaldırmanın Hükmü HazırlayanOnur Dinçer25 Rebiulevvel 1445 \ 10 Ekim Salı 2023Keçiören\ Ankara إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ [النور: 51] Aralarında hüküm vermek için Allah’a ve Resulune davet edildiklerinde, mü’minlerin söyleyeceği söz ancak, işittik ve iman…

Nebiler-Dahi-Bir-Kimseyi-Hidayete-Erdirme-Gucune-Sahip-Degildir
| |

Nebiler Dahi Bir Kimseyi Hidayete Erdirme Gücüne Sahip Değildir

Nebiler Dahi Bir Kimseyi Hidayete Erdirme Gücüne Sahip Değildir. Allah karşı koyan amcası Ebu talip kelime-i tevhidi söylemeye ikna etmeye çalışan Rasulü Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e şöyle hitap eder: انك لا يهدي من احببتة ولكن الله بعدين من يشاء و هو اعلم بالمهتدين ” Kuşkusuz sen, sevdiğini hidayete erdiremezsin, lakin Allah dilediğini hidayete erdirir…

Hadis İlminin Derinliği - Sonsuzluğu Bekleyen Kaşifler

Sonsuzluğu Bekleyen Kaşifler

Hadis İlminin Derinliği Biraz da olsa hadis ilmi ile meşgul olan kişinin bildiği gibi bu ilmin haddizatında kolay olmamasının en büyük sebebi, değerli ve iclal sahibi Allah Resulü (s.a.v)’in hadislerinin muhafaza edilmesidir. Birçok işin muhafazasında bir sınır olmasına rağmen Allah Resulü (s.a.v)’in hadislerinin muhafazasında hiçbir hadisçi mutlak bir sınıra ulaşamamıştır. Zira hadis ilminin derinliği, birçok…

Kurban Derisini Satmak Caiz Midir

Kurbanın Derisini Satmak Caiz Midir?

Kurbanın Derisini Satmak Caiz Midir?Hazırlayan: Onur Dinçer Ebu Hureyre r.a‘dan rivayete göre Allah Rasulu s.a.v şöyle buyurmuştur: Kurbanının derisini satanın kurbanı yoktur.[ Hakim Müstedrek : 8643 ][ Elbani : Hasen] İbn Useymin rahimehullah şöyle demiştir: Kurban’dan Et, yağ, iç yağ ,deri veya başka bir şeyin satılması haramdır. Allah’ın rızasını kazanmak için verdiği para olduğu için…

Kuran Ve Sünneti Anlamada Metot

Kuran Ve Sünneti Anlamada Metot

İslam’da Usul & Kuran Ve Sünneti Anlamada Metot Yazan Oğuz Önder Mukaddime إن الحمد لله نحمده ونستعينه ونستغفره ونعوذ بالله من شرور أنفسنا ومن سيئات أعمالنا من يهده الله فلا مضل له ومن يضلل فلا هادي له وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأشهد أن محمدا عبده ورسوله. {يَا أَيُّهَا الَّذِينَ…

Hayızlı Kadın Namaz Kılıp Oruç Tutabilir Mi
| |

Hayızlı Kadın Namaz Kılıp Oruç Tutabilir Mi

Hadis İnkarcılarının “Hayızlı Kadın Namaz Kılıp Oruç Tutabilir” İddiasına Cevap Hayız Ne Demektir Lugat Manası: Suyun akıp taşması, kanın akması manalarına gelir. Istılahta: Kendisinin gelmesi ile baliğ olan bir kadının, o andan itibaren menopoz görene kadar her ayın belli dönemlerinde rahimlerinden gelen kana veya olaya verilen addır. Türkçe’de “âdet görme, âdet kanaması, aybaşı hali” denildiği…

İtikâf’a Girmek Her Mescid’te Caiz Midir

İtikâf’a Girmek Her Mescid’te Caiz Midir

İtikâf’a Girmek Her Mescid’te Caiz Midir ? عَنْ عَائِشَةَ زَوْجِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَعْتَكِفُ الْعَشْرَ الْأَوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ حَتَّى تَوَفَّاهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ ثُمَّ اعْتَكَفَ أَزْوَاجُهُ مِنْ بَعْدِهِ , وَالسُّنَّةُ فِي الْمُعْتَكِفِ أَنْ لَا يَخْرُجَ إِلَّا لِلْحَاجَةِ الَّتِي لَا بُدَّ مِنْهَا وَلَا يَعُودُ مَرِيضًا وَلَا يَمَسُّ…

Hakkın Zulme Uğraması Hakkında Bir Nükte

Hakkın Zulme Uğraması Hakkında Bir Nükte

Hakkın Zulme Uğraması Hakkında Bir Nükte Birçok Kuran ve Sünnet okuyucusu bilir ki, Mekkeli müşrikler Allah Resulüne nübüvveti hakkında ve ashabın bu menhece bağlığından dolayı zulüm etmişler ve bazıları bu zulmü üzere ölmüşlerdir. Kendisinden sonra gelen Rabbani Âlimler de aynı şekilde zulme uğramışlardır. Pe ki zulüm nedir? Eğer zulmü zahiri bir mana ile açıklayacak olursak…

Ramazanın Son Günlerine Yaklaşırken
| |

Ramazanın Son Günlerine Yaklaşırken

Ramazanın Son Günlerine Yaklaşırken Her mahlukun fani olacağı itirazı mümkün olmayan bir gerçektir. Mülk suresinde haber verildiği gibi ölümde ve hayat da yaratılmış iki mahluktur, haliyle yaratılan günler de yok olmaya doğru hızlıca akıp gitmektedir.. Bizler birçok şeyde olduğu gibi ramazanın kıymetini de ancak sayılı günler bitip gidince anlayabiliyoruz. Allah azze ve celle’nın buyurduğu gibi…

| |

Ramazanın Son On Gününün Fazileti

Ramazanın Son On Gününün Fazileti Şeyh Umer b. Muhammed es-Subeyl 22.09.1422 hicri Tahric Cihan Elmas İtaat edenlere sevap veren, şükredenlere bolca ihsan eden Allah’a hamdolsun. Faziletinin artmasını dileyerek ve nimetlerine şükrederek O’na hamd eder ve O’na şükrederim. Şehadet ederim ki Allah’dan başka ilah yoktur. O, tektir ve ortağı yoktur. Rabbimiz zatında ne yücedir, isimleri ve…

Rasulullah S.a.v Kadınlara Nasıl Selam Vermişti
| |

Rasulullah S.a.v Kadınlara Nasıl Selam Vermişti

Rasulullah S.a.v Kadınlara Nasıl Selam Vermişti – İşaret İle Selam Vermek – باب مَا جَاءَ فِي التُسْلِيم عَلَى النِّسَاءِ Sunen-i Tirmizi ٢٩٩٧ خدنا سوية أخبرنا عبد الله بن المبارك أخبرنا عبد الحميد بن بهرام أَنَّهُ سَمِعَ شهر بن خوشب يَقُولُ سمعت اسماء بنت يزيد تحدث أنّ رَسُولَ الله صلى الله عليه وسلَّمَ مَرَّ فِي الْمَسْجِد…

| |

İftar Vaktinin Tespiti Ve Fazileti

İftar Vaktinin Tespiti Ve Fazileti İftar Vaktinin Tespiti ابْنَ أَبِي أَوْفَى رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ، قَالَ: كُنَّا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي سَفَرٍ فَقَالَ لِرَجُلٍ: «انْزِلْ فَاجْدَحْ لِي»، قَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، الشَّمْسُ؟ قَالَ: «انْزِلْ فَاجْدَحْ لِي»، قَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ الشَّمْسُ؟ قَالَ: «انْزِلْ فَاجْدَحْ لِي»، فَنَزَلَ فَجَدَحَ لَهُ فَشَرِبَ، ثُمَّ رَمَى بِيَدِهِ…

Ramazan Ayı Kur'an Ayı
| |

Ramazan Ayı Kur’an Ayı

Ramazan Ayı Kur’an Ayı Derken Ne Demek İsteniyor   Bizler Ramazan ayı Kur’an ayı derken sadece Kur’an okumak Ramazan’a has kılınan bir ameldir demiyoruz. Sadece Rabbimiz شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği…

| |

Ne İçin Yaratıldın ?

Ne İçin Yaratıldın ? Değerli okuyucu kardeşim ! Her şeyin tek yaratıcısı olan Rabbimiz son din olan İslam dinini Nebisi Muhammed (as)’e Kur’an ve Sünnet ile indirmiş ve indirdiklerinin vesilesi ile emirlerini, nehiylerini yani muradını insanoğluna haber vermiştir. Hiç şüphesiz Allah azze ve celle ölümü, hayatı ve insanoğlunu Zariyat ve Mulk surelerinde bildirdiği gibi sadece…

Ebu Umeyr Hadisinden Faydalar

Ebu Umeyr Hadisinden Faydalar

Ebu Umeyr Hadisinden Faydalar جزء  فيه فوائد حديث أبي عمير الإمام الفقيه أبي العباس أحمد بن أحمد الطبري البغدادي الشافعي İmam Fakih ebi-l Abbas Ahmed b. Ahmed et-Taberi el-Bağdadi eş-Şafii Tahkik Sabir Ahmet el-Bitavi MÜELLİFİN TERCEME-İ HALİ Ebu-l Abbas Ahmed b. Ebi Ahmed’dir. İbn-ul Kass diye bilinir. Taberilidir ve Şafii fakihidir. Taberistan da zamanının imamı…

Bir Kulluk Eylemi Olarak Oruç
| |

Bir Kulluk Eylemi Olarak Oruç

Bir Kulluk Eylemi Olarak Oruç Bir önceki yazımızda Allah azze ve celle’ın, insanoğlunu salih ameller işleyerek sadece Kendisine kulluk etmesi için yarattığını belirtmiştik. Zariyat 56 ve Mulk 2. Ayetlerden delillerini sunmuştuk. Kulluğun tarifini de beyan etmiştik. İşte bu kulluk eylemlerinden bir tanesi de ramazan ayında inanan kimselere farz kılınan ramazan orucudur. Allah azze ve celle…

İslam'da Ticari Ortaklık

İslam’da Ticari Ortaklık

İslam’da Ticari Ortaklık (Ticari) Ortaklığın Tanımı Ortaklık istihkakta (herhangi bir pay da) toplanmak demektir. Veya herhangi bir ödenekte veya veraset gibi mallarda iki ya da daha fazla kişiler arasında olan tasarrufun/girişimin ismidir. Ya da alış ve satış girişimidir. Ortaklığın Meşru Oluşunun Hikmeti İnsan malının artışına ihtiyaç duyar. Bazen insan buna ya tek başına yapabilecek kudretinin…

Sahur Yemeğinin Fazileti Hakkında Gelen Bazı Hadisler
| |

Sahur Yemeğinin Fazileti Hakkında Gelen Bazı Hadisler

Sahur Yemeğinin Fazileti Hakkında Gelen Bazı Hadisler Şüphe yok ki Allah kullarına karşı çok mağfiret eden ve kullarını bağışlamak için onlara bazı vesileler ve fırsatlar kılandır. Yine Allah azze ve celle bazı ayları bazı aylara, bazı günleri bazı günlere, bazı vakitleri de bazı vakitlere üstün kılmıştır. O vakitlerde kullarının dualarını kabul edeceğini ve onları affedeceğini…

Küçükten İlim Almak

Küçükten İlim Almak

Küçükten İlim Almak Bizler her ne kadar kendimizi selefiliğe nispet ederek, selefin imamlarının Kuran ve Sünneti anladığı gibi anlıyoruz diyen kimseler olsak da, kültürümüzün ve medeni yapımızın yıllar boyunca büyütüp genişlettiği bir ibareden kaçamıyoruz. O da “daha dünkü çocuk” veya buna muadil olan ibareler ile ona bağlandığımızı söylesek de bir o kadar da ona ters…

| |

Ramazanda Dilinizi Kötü Sözden Arındırın

Ramazanda Dilinizi Kötü Sözden Arındırın Kullarına oruç ibadetini farz kılan ve onu İslam’ın rükünlerinden biri yapan Allah’a hamdolsun. O’na hamd eder ve O’nu tüm noksanlıklardan tenzih ederim. O; orucu, dilin arınması ve sözün güzelleşmesi için sebep kılmıştır. Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. O, tektir ve ortağı yoktur. Ve şehadet ederim ki nebimiz Muhammed,…

Ey Allah’ın Kulları! Bana Yardım Edin!

Ey Allah’ın Kulları! Bana Yardım Edin!

Ey Allah’ın Kulları! Bana Yardım Edin! Yetişin Ey Allah’ın Kulları إذا انفلتت دابة أحدكم بأرض فلاة فليناد : يا عباد الله احبسوا علي ، يا عباد الله احبسوا علي ، فإن لله في الأرض حاضرا سيحبسه عليكم “Sizden birinizin hayvanı ıssız bir yerde bağını çözüp kaybolduğunda, ‘Ey Allah’ın kulları, tutun! Ey Allah’ın kulları tutun! Diye…

Vakit Geçmeden Ramazanı Değerlendirin
| |

Vakit Geçmeden Ramazanı Değerlendirin

Vakit Geçmeden Ramazanı Değerlendirin Oruç farizası ile kullarına ihsanda bulunan Allah’a hamdolsun. O’nu her türlü noksanlıktan tenzih ederek O’na hamd ederim. O, bu ayın orucunu ve gece (teravih) namazını ikramının ve nimetlerinin artması için sebep kılmıştır. Şehadet ederim ki Allah’dan başka ilah yoktur. O, tektir ve ortağı yoktur. Ve şehadet ederim ki nebimiz Muhammed O’nun…

Tasadduk Ettikten Sonra Dua Talep Etmek

Tasadduk Ettikten Sonra Dua Talep Etmek

Başlığı altında daha önce zikri geçen ve Şeyhu-l İslam İbn Teymiyye’nin nadide eserinden tercüme edilen bir bölüm paylaşıldı. Öyle ki, tercüme de ve zikri geçen metinde sanki haşiye sadedinde “tasadduk ettikten sonra dua talep etmek caiz değildir” diye bir maksat hissedildi. Bu konuya bir açıklık getirmek istedim. Bu mesele ilim ehli arasında konuşulmuş ve en…

Alimlerin Ramazan Ayına Başlamak İle Alakalı Fetvaları
| |

Ramazan Ve Bayramı Tespit İle Alakalı Alimlerin Fetvaları

Ramazan Ve Bayramı Tespit İle Alakalı Alimlerin Fetvaları Şeyh Elbani (Rhm)’nin Fetvası Soru : ( Şeyh Elbani’ye şöyle soruldu: )  Asya’lıların hilali görmeleriyle Afrika’lılar veya benzerleri de oruç tutabilir mi?” Cevap: Bu konuda asıl Allah Rasulu (s.a.v)’in şu hadisidir: صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وَأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِهِ “(Ramazan Hilal’ini) görünce oruç tutun, (Şevval Hilal’ini) görünce iftar edin.” Bu hitap, doğuda…

Kitap Ve Katip

Kitap Ve Katip

Kitap Ve Katip Hadis tahriçlerinin dahi sanal ortamda yapıldığı, asla ve masdara rücu etmeksizin kabul edildiği bir ortamda kitaba olan ihtiyaçtan bahsediyoruz.  İlmi adabın bu kadar aşağı düştüğü bir çağ belki olmamıştır. Ne yazıktır ki – amiyane bir tabir ile- zamanın katipleri, aynı aşağı baskı mertebesinde olan matbu kitaplar misali aşağı düşmüşler ve buna kendileri…

Şaban Ayı Hakkında ki İki Hadis-i Şerifin İncelemesi

Şaban Ayı Hakkında ki İki Hadis-i Şerifin İncelemesi

Şaban Ayı Hakkında ki İki Hadis-i Şerifin İncelemesi 1-) عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ: ” فَقَدْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ لَيْلَةٍ ، فَخَرَجْتُ ، فَإِذَا هُوَ بِالْبَقِيعِ رَافِعٌ رَأْسَهُ إِلَى السَّمَاءِ ، فَقَالَ لِي : ( أَكُنْتِ تَخَافِينَ أَنْ يَحِيفَ اللَّهُ عَلَيْكِ وَرَسُولُهُ ؟ ) ، قَالَتْ : قُلْتُ : ظَنَنْتُ أَنَّكَ أَتَيْتَ بَعْضَ…

Konuşan Cihad

Konuşan Cihad

Takdirinizdir ki Türkiye’de uzun zamandır konuşula gelen Selefilik ve bu minvalde, red’i bir biçimde Selefilik ile mukayese edilen tekfirci akım, ne yazıktır ki şeytanın, halkın dilini ve düşüncelerini kullanarak böyle yüce bir davayı böylesine alçak bir menheci terennüm ile akamete uğratmaya çalışmış ve dahi bir noktada başarılı olmuştur. Yani tabiri caiz ise tekfirciliği Selefilik olarak…

Kurana Abdestsiz Dokunulur Mu?

Kurana Abdestsiz Dokunulur Mu? Daha önce bu mevzular sarahat ile sorulmuş ve cevabı kâh kısa kâh uzun olarak verilmiştir. Ancak son zamanlarda ortaya atılan fitneler ve bazı kardeşlerimizin bu konuda akıllarının bulanmasından dolayı meseleyi toplamayı ve tahlil etmeyi düşündüm. Bugün Kuran’ın (mushafın) abdest olmadan dokunulmayacağını savunan birçok ilim ehli ve onlara aşırı şekilde taassup gösteren…

| |

Davet Hakkında Şeyh Elbani’ye Sorulan Soru

Soru: Denilir ki: muhakkak ki İslam’a davet eden kimsenin sünnet meselelerinde şiddetli olması gerekir. Onun –mümkün olduğu kadar- sünnet ile alakalı olan meseleleri harekete geçiren mevzulardan uzaklaşması gerekir. Kendisine sünnete yakın olacak şekilde uzak bir siyaset olması gerekir. Bu doğru ve davete faydası olacak işlerden midir? Eğer böyleyse bizim ona uymamız caiz midir? Bunun ile…

Şeyh Elbani Hayatı
|

Şeyh Muhammed Nasir-ud Din El-Elbani Hayatı

Şeyh Elbani kendi hayatından bahsedildiği bir vakitte şöyle demiştir: “Eğer vakit yönünden rahat olsaydım, çoğunuzun duyamayacağı kıssalar anlatırdım.” (eş-Şeybani “Elbani’nin hayatı) Şeyh Elbani’nin Hayatı Asıl ismi Muhammed Nasirud-Din b. El-Hac Nuh Necati el-Elbanidir. Arnavutluk adı ile bildiğimiz Elbaniya diye literatürlere geçmiş olan ülkenin İşkodra şehrinde 1914 senesinde doğmuştur. Daha sonrasında çıkan karışıklıklardan dolayı babası Şam’a…

Şeyh Elbani’nin Hadis İlmindeki Yeri

Şeyh Elbani’nin Hadis İlmindeki Yeri Hiç şüphesiz hadis ve hadis ehlinin varlığı, tarihi inkâr edemeyen ve güvenilirliklerinde hiçbir sıkıntı bulunmayan kişilerin aktardıklarınca her daim olacaktır. Bu her ne kadar âdâb-ı muaşereti dâhi doğru düzgün tatbik edemeyen kişilerce tevil ve dahi inkâr ediliyor olsa da, tarihin akışı ve içerisinde bulunmuş olduğumuz ortam bunu tam anlamı ile…

Muhaddis Mi Yoksa Fakih Mi
| |

Muhaddis Mi Yoksa Fakih Mi

Şeyh Muhammed Nasru’d-din Elbani Muhaddis mi Yoksa Fakih mi? Tartışmaları son zamanlarda bir takım cahillerin “Elbani sadece muhaddistir fakih değildir” sözleri ile gündeme gelmektedir. Bu ifadelerin sosyal medyada yayılması üzerine ulemaya tevcih edilen sorularda ulemanın verdiği cevaplar müşterektir. Ulema, Şeyhin hadisteki mütemekkinliğini kabul ettiği gibi fıkıhtaki inceliğini de kabul ve itiraf etmektedir. Zaten hadis olmadan…

Cismin Temizliği
|

Cismin Temizliği

Çünkü önce cismin temizliği bakımı yani beslenmesi ve sonra korunması gelir. Bu vesileler araçlar beş yöntemi teşmil eder içerir, Allah Rasulü SAV Cismin Bakımında Beslenmesinde Ashabını Kolladığı Yollar Şimdi dikkat ederseniz bunlar dini bağlantılı ele alınmazsa insan fıtratının tabiatının gereği başka bir isim altında bunu insanlar gündeme taşırlar.Mesela dengeli ve tam beslenmeyi şuan dini eğitim…

| |

Müfteri İsmail Hünerlice’nin Şeyh Elbani Hakkındaki İftiralarına Cevap

Müfteri İsmail Hünerlice’nin Şeyh Elbani Hakkındaki İftiraları Yaklaşık dört ay önce (20.03.2019) Youtube kanalına yüklenen bir videoda, Mahmut Ustaosmanoğlu cemaatine intisablı olarak bilinen İsmail Hünerlice’nin, asrın muhaddisi Şeyh Elbani (rhm) hakkındaki ilimsiz ve edepsiz sözleri bize de ulaştı. İsmail Hünerlice’nin gayri ahlaki ifadeleri ve iftiraları bizleri bir kez daha mutasavvıfların ilmi cehaletlerine ve ahlaki durumlarına…

İsim ve Sıfat Tevhidinde Temel Kaideler

İsim Ve Sıfat Tevhidinde Temel Kaideler

İsim Ve Sıfat Tevhidinde Temel Kaideler İsim ve Sıfat Tevhidinin Tanımı: Allah (a.c) Kuran ve Sünnette kendisini nasıl isimlendirip ve vasıflamışsa tüm bunların hepsinin bütün eksiklerden uzak olduğuna kesin bir şekilde inanmaktır. Allah’ın kendisini veyahut Rasulu Muhammed (a.s.v)’ın O’nu nitelendirdiği her sıfata, hakikati üzere, herhangi bir benzetme ve örnek vermeden, ayrıca herhangi bir ta’til (manasını…

| |

Tasavvuf Ve Diğer Dinler

Tasavvuf Ve Diğer Dinler “Tasavvuf, İslam dünyasında kendi içsel dinamikleri doğrultusunda mı doğdu ve gelişti, yoksa Hint, Yunan ve Fars kültürlerinden İslam Dünyasına geçip daha sonra İslami bir renge mi büründü?” sorusunun uzun uzadıya cevabı verilebilir. Ancak bunun cevabını vermeye başlarken ilk dönem tasavvuf  büyüklerinin kahir ekserisinin Fars kökenli olduğu unutulmamalıdır. İkincisi ise Tasavvufun ilk dönem…

İbn Teymiyye'nin Tavsiye Ettiği Kitaplar
| |

İbn Teymiyye’nin Tavsiye Ettiği Kitaplar

İbn Teymiyye’nin Tavsiye Ettiği Kitaplar Ebu Bekr el-Esram, Abdullah b. Ahmed (İmam Ahmed’in Oğlu) Ebu Bekr el-Hallal Ebu’l Kasım et-Taberani Ebu’ş Şeyh el-Asbahani Ebu Bekr el-Acurri Ebu’l Hasan ed-Darakutni Ebu Abdullah b.Mendeh Ebu’l Kasım el-Lalekai 1Ebu Abdullah b. Batta Ebu Amr et-Talemenki Ebu Nuaym el-Esbahani Ebu Bekr el-Beyhaki Ebu Zerr el-Herevi Yukarıda zikredilen Alimlerin bazılarının…

Ülkenin Sakinlerinin Yaşantısının Çocuk Eğitiminde Etkisi
| |

Ailenin Yaşadığı Ülkenin Doğası Ve Sakinlerinin Yaşantısının Çocuk Eğitiminde Etkisi

Ailenin Yaşadığı Ülkenin Doğası Ve Sakinlerinin Yaşantısının Çocuk Eğitiminde Etkisi Ailenin içinde yaşadığı ülkenin doğasının ve halkının çocukların eğitimine etkisi bulunmaktadır. Şöyle ki; Kötülerin ve bozguncuların yaşadıkları ülkeler iyilik ve fazilet ehli kimselerin yaşadıkları ülkeler gibi değildir. Zira kötülerin kötülüğü ailelere ve çocuklara da yansır, iyilerle arkadaşlık edenler ise kötü olmazlar. Bu nedenledir ki hicretin,…

İbn Teymiyye'nin Kitapları Okunur Mu
| |

İbn Teymiyye’nin Kitapları Okunur Mu?

Muhammed Salih Ekinci’ye “ İbn  Teymiyye’nin kitapları okunur mu? ” sorusu tevcih edilince: “İlim ehli okuyabilir ama avam için zararlıdır.” şeklinde bir cevap veriyor. Bizler de cevap olarak deriz ki : İbn Teymiyye (rhm)  muhtelif konular da eserler te’lif etmiştir. Farklı dallarda mutehassıs olmuş ilim ehli yetiştirmiş birisidir. (İbn Kayyım, İbn Kesir, İmam Zehebi vb)….

| |

İcmâ İctihad ve Taklid

İcmâ İctihad ve Taklid meselesi hakkında İbn Teymiyye şöyle demektedir : Erbabı tarafından dinî bir mesele üzerinde varılan icmâ ‘a muhalefet etmek caiz değildir  ; çünkü , ümmet dalâlet üzerine icmâ etmez ve şeriata muhalif hüküm vermez. Ancak , icmâ hakkında bilinmesi gereken pek çok kaide vardır. Çoğu kimseler , icmâ davasında bulunmayı kolay sanırlar …

| |

İbn Teymiyye’yi Susturabildiler Mi?

İbn Teymiyye’yi Susturabildiler mi? İslam tarihine bakıldığı zaman hemen hemen her dönem ehli sünnet imamlarının dalalet ehlinin çirkin saldırılarına ve zulümlerine maruz kaldığı görülmektedir. Hatta Ulemadan bazılarının canına dahi kast edildiği görülür. Dalalet ehli, ehli sünnet ile ilmi mücadeleden her daim çekindiği için fiziki müdahaleyi tercih etmişlerdir. Hatta bazıları ehli sünnet ulemasını bir çok iftiralara…

| |

İbn Teymiyye’nin İlmi Aklını Geçmiştir

Cübbeli Ahmet İbn Teymiyye hakkında yaptığı bir konuşmada İbn Teymiyye’yi tenkid kastı ile “İbn Teymiyye’nin İlmi Aklını Geçmiştir, keşke aklı ilmini geçseydi” diyor. Hani bazen deriz ya neresinden tutsak elimizde kalıyor.. Bu cübbeli de tam olarak böyle işte. Hanefi Alimlerinden Sadatları İbn Teymiyye’yi hayırla Yad Etmiş hatta yapılan iftiralardan onu teberri etmek için risaleler te’life…

| |

İbn Teymiyye Rhm’yi Kimden Öğrenelim

İbn Teymiyye Rhm’yi Kimden Öğrenelim hayatı müddetince ve vefatından sonra da ilmin konuşulduğu her yerde kendisinden bahsedilen birisi olmuştur. Kimileri ta’dil etmiş kimileri Şeyhu’l İslam’ı cerh etme cürretine yeltenmiştir. Bu mesele üzerinde geniş geniş konuşulan meselelerden bir tanesidir ancak benim bu satırları yazarken ki muradım İbn Teymiyye (rhm)’yi Sifil’e göre mi yoksa ulemaya göre mi?…

Darul İslam'ın Tarifi
| |

Darul İslam’ın Tarifi

Darul İslam’ın Tarifi İbn Useymin (rhm) “40 HADİS” isimli kitabı şerh ettiği eserinde, kitabın ikinci hadisi olan “Cibril Hadisi” nin faydaları 12. Maddede şöyle der : “İman ile İslam birlikte zikredildiklerinde farklı manalarda olurlar. İslam;  dilin söyledikleri ve organların amelinden müteşekkil olan zahiri amellerle, İman ise; kalplerin itikadı ve amellerden müteşekkil olan batıni amellerle tefsir…

Allah'tan Korkmanın Faydaları

Allah’tan Korkmanın Faydaları

Allah’tan Korkmanın Faydaları İle İnsandan Korkmanın Zararları Şeyh’ul İslâm İbn. Teymiyye (r.h.) şöyle demiştir:   “Her kim kullar hakkında ALLAHTAN KORKAR, Allah’ın isteklerini yerine getirme konusunda onlardan korkmazsa, hem insanlara hem de kendisine iyilik etmiş olur. Çünkü ALLAH KORKUSU onu insanlara haklarını vermeye sevk etmiş ve onlara zulmetmekten alıkoymuştur.   “Her kim İNSANLARDAN KORKAR, ama…

Esefle İfade Ediyorum / Gençlik
| |

Esefle İfade Ediyorum / Gençlik

Esefle İfade Ediyorum / Gençlik Fıtratı bozuk, enaniyet sahibi, bencil, duygusuz, ne ilim ne de bilimle uzaktan yakından alakası olmayan, kimseye zerre kadar faydası dokunmayan, mantalitesi ‘nerede gece orada sabah’ olan, tüm insanlığı kendisinin hademesi zanneden, büyüğüne karşı saygı küçüğüne karşı sevgi hukukundan zerre miskal anlamayan, insanlığa külfet üstüne külfet getiren bir gençlik (!) yetişiyor….

İsyanımız Kime Gençlerin İntihar Sevdası
|

İsyanımız Kime Gençlerin İntihar Sevdası

İsyanımız Kime Gençlerin İntihar Sevdası Son zamanlarda bilhassa gençlerde görülen ruhsal bozukluk, gençlerin memnuniyetsizliği, sabırsızlığı, isyankarlığı bizden önceki neslin hiç de alışmış olduğu bir durum değil. Ruhsal bozukluğunun temelinde elbette maneviyat  eksikliği vardır. Bununla beraber genel anlamda ruhsal bozukluğa sebep gösterilen şeylere bakarsanız kişinin fıtratına muhalefet etmesinden kaynaklanan sorunlar olduğunu göreceksiniz. İnsanın fıtraten sahip olduğu…

Gençler ! Fedakarlık Zamanı Gelmedi Mi?
| |

Gençler !

Gençler ! Fedakarlık Zamanı Gelmedi Mi? . Allah için yorulmanın vakti gelmedi mi ? Allah Rasul’unun gençlere olan nasihatleri bize ulaşmadı mı ? Bizler geleceğin üzerimize bina edildiği iki kuşağın arasında bir bağ değil miyiz ! Gavurun icadımı meşkul etmeli  bizi, yoksa Allah’ın dini mi ? ne zaman oku emrini tebliğ fiili ile birleştireceğiz. Allah’ın…

Kim Baba Kim Evlat
| |

Kim Baba Kim Evlat

Kim Baba Kim Evlat Bugün çocuklar ve gençler anne babalarına öyle çirkin bir uslub ile hitab etmektedirler ki, şayet biri bu hitaba gözleri ile değil de kulakları ile şahitlik etse kimin anne baba kimin evlat olduğunu anlayabilmesi imkansız denecek kadar zordur. Anne babalarına emreden, uff bile dememesi gereken anne babalarına beddua eden bir neslin yetişmesi…

Devlet Erkanına Nasihat Ettiğini Zannedenler
| |

Devlet Erkanına Nasihat Ettiğini Zannedenler

 Devlet erkanına nasihat ettiğini zannedenler ezaya sabır mı?  yoksa hatadan  tevbe mi ? vaciptir size? İslam da Emr-i bi’l ma’rûf ve nehy-i anil münker büyük bir yere sahiptir. Bu kulluk eylemi ve sosyal hayatın nizamını sağlamanın bir diğer adı ise “Müdahale Hukuku”dur. Şüphe yok ki toplumların ıslahı bu esasın te’sisine ve yine toplumların ifsadı da…

Zayıf Hadis İle Amel Edilir Mi?
| |

Zayıf Hadis İle Amel Edilir Mi?

Zayıf Hadis İle Amel Edilir Mi? Sorusuna alimlerden bazılarının cevapları Bu küçük makale imam Nevevi (rhm)’nin Kırk Hadis isimli eserine şerh yapan Muhammed b. Nazım b. Sultan’ın aittir. Ta’lik Cihan Elmas 31.10.2022 İmam Nevevi (rhm)[1] kendisine ait olan “Kırk Hadis” isimli eserine küçük bir mukaddimede bulunmuştur. Bu mukaddimede eseri neden te’lif ettiğini, bu eseri te’lif…

|

Evlenmenin Gerekliliği

Evlenmenin Gereklilği, Bekar Kalmayı İstemenin Zemmi NEBİLER EVLENMİŞLERDİR: Rad 38. Andolsun, senden önce de rasuller gönderdik. Onlara da eşler ve çocuklar verdik. Allah’ın izni olmadan hiçbir rasul mucize getiremez. Her ecelin (vadenin) bir yazısı vardır. EŞ, ALLAHIN AYETLERİNDENDİR Rum 21. Onda ‘sükun bulup durulmanız’ için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

Herkim Kurban Kesmez İse Hadisi

Her Kim Kurban Kesmez İse Hadisi

Her Kim Gücü Olduğu halde Kurban Kesmez İse Bizim Namaz Kıldığımız Yere Yaklaşmasın Hadisin Tahkiki   Bismillahirrahmanirrahim Rabbim yardım et ve kolaylaştır. Bu hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir ve demiştir ki: Bize Ebû Abdurrahman tahdis etti, Bize Abdullah b. Ayyaş, Abdurrahman b. Hürmüz el-A’rac’dan oda Ebû Hureyre’den tahdis etti ve dedi ki: Allah Resulü (s.a.v.)…

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir Doğumu ile başlayıp ölümü ile dünyadaki hayatı son bulan insan pek çok görev sorumluluk yüklenmektedir. Peki insanın fani olan şu dünya hayatında önem vermesi ve öne alması gereken ilk ve en önemli sorumluluğu nedir..? Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Muaz b. Cebel radıyallah anh’ı Yemen’e, oranın halkını İslam’a davet etmesi için…

Fıtrat İnsanın Seçme Hakkı

Fıtrat İnsanın Seçme Hakkı  Kulluğun tarifinde olsun, genel tarifinde veyahut kulluğun cüzlerinin herhangi birisinin tarifinde mesela kulluğu genelde tarif ederken dediğim şekliyle tarif ediyoruz : İnsandan düşünce, söz, kasıt ve fiil olarak sudur eden her şey diyoruz. Burada genelin tarifi ama cüzlere girdiğimizde mesela takdir diyoruz, bu sefer takdirin nasıl olduğunu anlatıyoruz ve ondan sonra…

|

Allah Rasulünün Ashabını Terbiyedeki Menheci

Allah Rasulünün Ashabını Terbiyedeki Menheci Ya da yeni bir babı işliyoruzdur. Her şeye rağmen önceki bablarla mevzularla ilişkiyi kurarak kafada, çünkü mevzulardan birisi sohbet konusudur onu anlatırken öbürküler ile de alaka kurma. Mesela bu yaptığımız derslerin hepsinde verilen bilginin yanında terbiyenin de olması gerekiyor. Şunu kafanıza çok iyi yerleştirin terbiyesi olmayan bir bilginin sahibine faydası…

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ?

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ?

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ? Biraz geriden başlayacağız. Kainatta yer yüzünde ve gökte hiçbir yaratılmış yoktur ki bu maksat üzere yaratılmış olmasın yani kulluk üzere. Sadece insanoğlu değil yaratılmış ne varsa her şeyin yaratılış gayesi kulluk. Böyle bir cümle kullandığınızda aynı paralellikte kullandığımız daha önceki cümleleri de etrafına toplar. İnsan kainatın merkezindedir dediğimizde hemen…

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2 Dünkü sohbette kaldığımız yerden bizim meseleleri telakkimiz meselelere bakış açımız algılamamız çünkü telakkimiz algılamamız ile nasıl algıladığımız ile alakalı. Algılamamız istikametinde insanın kul olduğunun farkına varışlığı vardır. Yani biz bütün bu sohbetlerimizde hedef aldığımız gaye ne imiş? Kul olduğumuzun farkına varmak. Her eylemimizde kul olarak bir kulluk…

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir Bu başlığı size verildiği gibi alın kafada tutun, hiç değiştirmeyin çünkü böyle bunun üzerinde daha farklı başlıklar üretme, cümle kurma imkanın tanır size çünkü başı belli, nihayeti belli değil istediğini içine alabilirsin. Şimdi mesela buraya alacağımız ister istemez kulluk, onun ile daha çok alakalı olan bir başlık var…

İster İstemez Kulluk

İster İstemez Kulluk

https://youtu.be/xhtPowdtY_A İster İstemez Kulluk  İkinci ders başlığı olarak yaratılışta tesadüf yok, yaşamda da başıboşluluk yok demiştik. Üçüncü olarak da neden fıtrattan konuşuyoruz ? Geçen derslerde kısa kısa başlıklar ile neden fıtrattan konuştuğumuza dair geçişler yapmıştık. Kime ? ne zaman ? nerede ? nasıl başlarsak başlayalım mutlak fıtrattan başlamamız gerekir. Hatta Allah Resulü sallallahu aleyhi ve…

Tevekkül

Tevekkül Tevekkül önce imandan bir cüz. Hani “iman 70 küsür şubedir derken en üstün lailaheillallah, en ednası yoldan insanlara eziyet veren  şeylerin giderilmesi” dedik. Buda gösterir ki demiştik iman 70 küsür şube Alası veriliyor ednası arada tevekkül imanın cüzlerinden bir cüzdür. Buna da delil; وَعَلَى ٱللَّهِ فَتَوَكَّلُوا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ “Eğer inanıyorsanız Allah’a tevekkül edin.”[1]…

Sünnetin Vahiy Oluşu

Sünnetin Vahiy Oluşu  Bu günkü sohbetimizin mevzusu, buradaki arkadaşların istekleri üzere sünnetin vahiy olduğu hakkında bir şeyler söylemem talep edildi. Tabi bu mevzuyu senelerdir bulunduğumuz ortamda konumumuza göre münasebetine binaen devamlı işledik. Bu işlemenin akabinde yani böyle bir dersin tekrarının akabinde tabi ki muhakkak hepsi olmasa da ana hatları ile bazı temel esasların anlaşıldığı kanaatindeyim….

Sahabenin Tezkiyesi Ve Kuranın Beyanı Vahiydir.

Sahabenin Tezkiyesi Ve Kuranın Beyanı Vahiydir  Yaşadığımız zamana baktığımızda herkes Kuran Sünnet diyor. Tekfirciler de Kuran Sünnet diyor. Sofiler de Kuran Sünnet  diyor güya ama menhecleri selefin menheci değil. Selef dediğimizde de ilk akla gelecek olan sahabedir ve tabiindir. O silsile yani o yol ile aktarılan dindir. Çünkü müminlerin yolu denildiğinde veyahut sahabe denildiğinde, mesela…

| |

Şeytan Vücudumuzun Nerelerinde Dolaşır

Şeytan Vücudumuzun Nerelerinde Dolaşır ŞEYTANIN KANDA DOLAŞMASI فإن الشيطان يجري من أحدكم مجرى الدم “Şüphesiz ki şeytan sizin yanınızda kanın mecarasında (damarda) aktığı gibi akar”[2] Vücudumuzda kanın temas etmediği hiç bir organımız yoktur. Kanın mecrasında dolaşması ise vücudun tamamına temas etmesi demektir.  ŞEYTANIN BURUNDA DOLAŞMASI عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ:…

Selefilik Bir Menhec Mi Yoksa Cemaat Mi?

Selefilik Bir Menhec Mi Yoksa Cemaat Mi? Selefilik bir menhec mi yoksa cemaat mi? Selefilik hasseten sahabe ve tabiine güzel bir şekilde itikatta amelde yani ahkam, muamelat, terbiye ve nefis tezkiyesinde onlara tabii olmaktır. Kur’an’a ve Sünnete tabii olmak, Kur’an’a Sünnete inandığını söyleyen herkese vacip olan asıldır. Doğrudan doğruya Kur’an ve Sünnete tabii olmanın yanında…

Hakkın İntişarı

Hakkın İntişarı  HAKKIN İZHARI VE ŞERRİN İHFASI HUSUSUNDA BİR NÜKTE Allah’ın adı ile Asrımızda ilim öyle bir düşük mertebeye indi ki, bırakalım safi akıllar ile onu idrak etmeyi, en yüce teharri ile dahi olsa ulaşılamayacak bir hale gelmiştir. Bizler ise kafese konulamayan kuşlar misali, ancak istediğimiz yere konuyoruz ve bizi dizginlemeye çalışan hak dahi olsa,…

Lokman Oğluna Şöyle Demişti

Lokman Oğluna Şöyle Demişti Bu toplantımızda size sunmayı düşündüğüm ilk ders, mevzuu başlığı şöyle; إِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ “ Lokman Oğluna Şöyle demişti ; ” Bu başlığı seçmemdeki maksat Kur’an’ın bir ayeti yani nassı yoktur ki, cümleleri içerisinde içeriği olan gerçeği, hakikatı o an kişiye zamana göre istenildiği gibi sunmamış olsun. Hepsinin kendine has bir…

Kitap, Hikmet Ve Zikrin (Sünnetin, Dinin) Korunduğu

Kitap, Hikmet Ve Zikrin (Sünnetin, Dinin) Korunduğu Dindeki herhangi bir mevzuyu işlerken, o mevzunun tabanda başladığı yere kadar geriye gitme, sohbeti oradan başlatmak zorundayız. Çünkü böyle olmazsa sohbetin temeli, altyapısı bırakılıp daha daha ileriden, yukarıdan alındığı için sohbetin istenildiği gibi anlaşılmasına mani olacaktır. Yaşadığımız ortam, belki içinizden birisinin sorduğu sorunun dışında daha onlarca sorun yaşıyor….

Kader Mevzusu İkinci Kısım Yazı

Kader Mevzusu İkinci Kısım Yazı  Kaderin ikinci rüknü yazıdır. Yani Allah azze ve celle’nin yazısı, yazmasıdır. Her rükünde dediğimiz gibi bu rükün de anlaşılmadan kader mevzusunda konuşma veyahut dinleme veyahut yazılı bir şey okuma şüphesiz kişiyi bu meseleyi yanlış anlamaya sevk edecektir. Tabi ki kader hakkında bilgi edinme veyahut kader hakkında konuşmak isteyen kişinin sadece…

Kader Mevzusu Birinci Kısım İlim

Kader Mevzusu Birinci Kısım İlim Evet Allah’ın ilmi. هُوَ ٱللَّهُ ٱلَّذِى لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَٰلِمُ ٱلْغَيْبِ وَٱلشَّهَٰدَةِ [1] O öyle bir Allah’tır ki ondan başka bir ilah yoktur. Yani gaybı, görülmeyeni görüleni bilendir. Görüleni de görülmeyeni de. Var olanı da olmayanı da demiştim ya şimdi ayeti tek tek kelime kelime o kendisinden başka…

|

Kader Meselesine Giriş

Kader Meselesine Giriş  Kader ehli sünnette imanın cüzlerinden bir cüz sayılır. Kabul edilir. Kader daha sahabe hayatta iken hakkında ihtilafların çıktığı bir meseledir. Geçmiş ümmetlerin de kader mevzusundaki sorunları ciddi sorunlardır. Hatta İslam’daki kader mevzusundaki sorunlara baktığımızda o bölgelerden Müslüman olan taifeler ile beraber İslam’a giren sorunlardır kader mevzusundaki sorunlar. Sebepleri bir çok olmasına rağmen…

İyi Zanda Bulunmak (Hüsnü Zan)

İyi Zanda Bulunmak (Hüsnü Zan) Bu sohbetimde sizlere zan,  hüsnü zan, sui zan et’tefeül iyimserlik, etteşeaumu kötümserlik bunlar hakkında bir şeyler söylemeye çalışacağım ama tabi ki öncelikli olarak zan hakkında bir şeyler söylemeyi düşünüyorum. Zan hüsnü zan, sui zan yani iyi zannetmek, kötü zannetmek şeklinde ikiye ayrılır. Bu zannın öncelikli olarak Allah’a yönelik olanı, Allah…

|

İmanın Alt Yapısı Fıtrattır

İmanın Alt Yapısı Fıtrattır Dünkü yapmış olduğumuz sohbette, size bir şema vermiştim yapmış olduğumuz bütün sohbetler veyahut dinlemiş olduğum ne varsa veya okumuş olduğumuz her şey o şemanın etrafında dönüyor. Yaratılış gayemiz dedik ve sonra o gayeyi yani kulluğu fıtri bazda, fıtrata dönük bir tarifini yaptık bu kulluk insanda, insanın hayatında fıtratı asıl alır sonra…

Zariyat 56-58 Hakkında

Zariyat 56-58 Hakkında

Zariyat 56-58 Hakkında Bu ayeti kerime insanoğlunun yaratılış gayesini, ifade eden bir ayeti kerimedir. Muhteviyatı ile yani özelliği ile de tektir. Allah azze ve celle; وَمَا خَلَقْتُ ٱلْجِنَّ وَٱلْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ[1] Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etmeleri yani kulluk etmeleri için yarattım diyor. Burada birinci kısım, insanoğlunun var oluş gayesidir, 1- İnsanoğlunun Var…

Kainatın Yaratılış Gayesi

Kainatın Yaratılış Gayesi  وَمَا خَلَقْنَا ٱلسَّمَآءَ وَٱلْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَٰطِلًا[1] ۚ  Semaları ve yedi kat yeri, ikisinin arasında olanları batıl, boş, gayesiz hedefsiz yaratmadık diyor. Kainatın yaratılışının gayesi ne imiş? Boşuna yaratmadık diyor. Ama kim böyle düşünüyorsa ; ذَٰلِكَ ظَنُّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ bu küfredenlerin, Allah’ın inkar edenlerin yaratıcıyı inkar edenlerin zannı diyor. Yani bir gayeye,…

Fıtrat İman Tevhid
|

Fıtrat İman Tevhid

Fıtrat İman Tevhid  الفطرة, الايمان, التوحيد Bu kelimeler, eğitilmemiş toplum nezdinde devamlı aynı anlama delalet eden kelimelermiş gibi kullanılır. Birbiri yerine kullanılır. Tabi bunlardan daha fazlası var akide, din, iman, İslam hepsi aynı manaya delalet eden farklı kelimelermiş gibi kullanılıyor bu toplumda. Bir çok şeyde olduğu gibi imani, tevhidi meselelerde de bu toplumun ifade sorunu…

| |

Tevekkül Dersi

Tevekkül Dersi  Bu günkü sohbetimizin, dersimizin mevzusu tevekküldür. Tevekkülün lügat yani kelime anlamı halk dilindeki kullanıldığı şekli ile وكلل بلله، يَكِلُ، تَوَكَّلَ عليه،و اوكل و اِتَّكَلَ و استسلم اليه İşlerini Allah’a bıraktı, ona dayandı güvendi, ona teslim oldu. İşte ona dayandı yani işinin edasında ona güvendi. Onun bu işi yapmasına itimat etti. وَكَّلْتُ اَمْرِي الى…

Dinarın kulu – Dirhemin kulu:

Dinarın kulu – Dirhemin kulu:

Dinarın kulu – Dirhemin kulu: Ebu Hureyre r.a‘dan rivayete göre Allah Rasulu s.a.v şöyle buyurmuştur: “Dinarın kulu helak olsun, dirhemin kulu helak olsun, kadifenin kulu helak olsun, böyle bir kişiye verilirse memnun olur, verilmez ise öfkelenir. Ona diken batsın da çıkaran bulunmasın!. Buhari: 2887 Açıklama: Kişinin kalbinin yaratıcısına değil de başka ilahlara yönelmesi. Çünkü maddiyatı…

Tevhide Giriş

Tevhide Giriş  Bizler bazen dini eğilimli olan kimseler ekseriyetle bize heyecan veren, bize gayret pompalayabilecek mevzuları seçmekte ihtimam gösteririz onlara önem veririz. Halbuki bizde kalıcı malumat bilgi bırakan hayatımız boyunca malzeme olarak kullanabileceğimiz meselelere eğilimimiz çok soğuk Çünkü bunları dinlemede, anlamada ve tatbik üçgeni arasında bir git gel vardır. İnsanlar duygularının beslenmesini düşünerek heyecanlı mevzuları…

|

Menhecimiz

Menhecimiz Muhterem kardeşlerim! Bu günkü sohbetimiz, dersimiz veya mevzumuz menhecimiz üzere çünkü biz selefin menheci üzere olduğunu söyleyen, ve bunu ispat etmeye çalışan kimseleriz. Mücerret isme nispetin hiçbir şey ifade etmediğini biliyoruz. Ta ki sözlerimiz fiillerimiz bu menhece uymadığı müddetçe bir nispetten öte gitmiyor. Selefi menhec başka  bir ifade şekli ile öncekilerin yolundan gitmek. Tabi…

La İlahe İllallah’ın Lazımlarından Olan Sıdk

La İlahe İllallah’ın Lazımlarından Olan Sıdk  Bu günkü sohbetimiz daha önceki hafta yaptığımız sohbetin devamı zannedersem inkıyadı bitirmiştik yani Allah’ın emirlerini yapmada nehiylerinden sakınmada kayıtsız şartsız hiçbir sıkıntı hissetmeden teslim olmayı anlatmıştık. Bu da la ilahe ilallah’ın nutkunun lazımları yani la ilahe illallah’ı telaffuz eden, nutkeden kişiye o nutkunun fayda vermesi için la ilahe illallah’ın…

Haya

Haya Geçen dersimizde insanın ve kadının kimliği, sahip olduğu değerler, bu değerler ile kazanılan asaleti diyelim, olması gerektiği yapı kişilik haasseten analık sıfatı ile bir araya getirdik. Kimlikteki bazı mevzuları ismen işaret etmeye çalıştık tabi ki bu gibi meseleler toptan bir defada işlenmesi, anlatılması, anlaşılması, hemen uygulanmaya konulması mümkün değildir. Bir başlık olarak mevzuyu bir…

Bid’at-ı Hasene

Bid’at-ı Hasene Bid’at ı dindeki yapılan ziyadeliği sadece tahriften bir cüz olarak zikredeceğiz ama dindeki yapılan ziyadelik ve noksanlık ikisi birbiri ile devamlı karine görüceksiniz, yandaş, arkadaş şeklinde görüceksiniz. Dinde terk edilen ne varsa, terk edilmiş ne varsa mutlak o terk edilen vahyin yerine bu ister Kuran’dan bir ayet, nas, hüküm olsun veyahut Sünnetten Allah…

Akide Dersi Müzakere

Akide Dersi Müzakere Akideyi biz akide derslerini ne üzerine bina ederiz dedik? Üç esas üzere bina ederiz dedik. Fıtrat, iman ve tevhid. Her seferinde soru farklı şekilde de sorulsa ama genel olarak akideyi biz üç esas üzere anlatırız. Fıtrat, iman ve tevhid deriz. Fıtrata başlayacağımızda da bir şema çiziyoruz. Kulluk diyoruz, sonra alta da fıtrat,…

Din Nasihattir

Din Nasihattir. الدين النصيحة Din nasihattir, din nasihattir, din nasihattir diyor. Birisi diyor ki; لمن يا رسول الله؟ قال: لله ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم  “Allah için, Resulü için, müminlerin imamları (idarecileri anlamındadır.) ve hepsi için diyor. Yani müminlerin umumu için diyor. Bu hadisi şerifi Arapça da olsa, başka bir dilde de olsa aktarışınız her ne…

Çocuklara Kelime-i Şehadeti Telkin Etmek
| |

Çocuklara Kelime-i Şehadeti Telkin Etmek

Çocuklara Kelime-i Şehadeti Telkin Etmek “Çocuklara: “La ilahe illallah Muhammedun Rasulullah” : ‘Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur Muhammed O’nun Rasulüdür’ şeklindeki kelime-i şehadeti, anlamını ve Allah’tan başka hiçbir ilah olmamasının, O’ndan başka gerçekte ibadete layık bir varlığın bulunmadığı anlamına geldiğini öğretmek gerekir. Ayrıca onları kelime-i şehadeti söylemeye özendirmek, sevabının büyüklüğünü, anlamını ve faziletini açıklamak gerekir.”…

Anne Babanın Çocuklarına Ahiret Hayatını Hatırlatması
| |

Anne Babanın Çocuklarına Ahiret Hayatını Hatırlatması

Anne Babanın Çocuklarına Ahiret Hayatını Hatırlatması Ana babanın, çocuklara ahireti çokça hatırlatmaları gerekir. Nitekim yüce Allah’ın kitabında da bunu bir çok defa hatırlatılmıştır. Çünkü çocuk, yaptıklarının bir sorgusu, sevabı ve cezası olduğunu bildiği zaman, hayır işleyip günahları terk etmeye yönelir. Nitekim davranışın iyiliği , inancın sağlamlığına bağlıdır. Bu bağlamda çocuklara şu hususları anlatmak gerekir: Kıyamet…

Bu Gün Güldüren Çocuklarımız Yarın Ağlatmasın Bizleri
| |

Bu Gün Güldüren Çocuklarımız Yarın Ağlatmasın Bizleri

Bu Gün Güldüren Çocuklarımız Yarın Ağlatmasın Bizleri  “Bugünün çocukları yarının büyükleri” denilir bil ittfak.  Evet öyledir. Çocuklar, bizlerin gelecekleridir. İster hak olsun ister batıl, her davanın geleceği çocukların üzerine bina edilir. Islah ehli de ifsad ehli de yarının büyükleri olacak olan bugünün çocuklarını eğitirler veya ifsad ederler. Geleceğimize kast eden müfsidlerin gayreti karşısında eğitimcilerin çalışmaları ne…

Çocuk Eğitiminde Ebeveynlerin Sorumlulukları
| |

Çocuk Eğitiminde Ebeveynlerin Sorumlulukları

Çocuk Eğitiminde Ebeveynlerin Sorumlulukları Başlığımızı özenle seçiyoruz. Çocuklarımızın ıslahı değil çocuklarımızın eğitimi diyoruz diyoruz. Neden? Çünkü ifsad olan ıslaha mecbur olur. Selim/salim olan ise eğitime muhatab olur. Çocuklar doğdukları zaman selim bir fıtrat üzere dünyaya gelirler. Ebeveynlere selim bir fıtrat üzerine teslim edilirler. Bu hakikati en iyi bir baba, en mükemmel bir muallim konumunda olan…

Allah’ın Kelamı

Allah’ın Kelamı (Kelamullah) – 3 Kuran hitap uslubü ile gördüğünüz gibi lafızların siyaki bazen umumidir, âamdır yani bazen hastır, bazen mutlaktır bazen mübhemdir. O kelimelerin o cümledeki geçtiği şekli ile anlam kazanan arapça çok kelime vardır bu şekilde. Mesela ifade âam gelir, genel gelir veyhut has gelir yerine göre bu âam genel olarak gelir tahsis…

Allah Sevgisi

Allah Sevgisi Muhabbet yani Allah sevgisinin Kelime-i Tevhidi telaffuz edenlere, bu kelimenin faydalı olması için Muhabbet yani Allah sevgisi bunun şartlarından birisi olarak kabul edilmiştir. Muhabbet Allah sevgisi fıtraten insanda var olan bir değerdir. Tabi ki bunun fıtri boyuttaki eyleme dönüşen kısmı, fıtrat dairesi içerisinde olan kısmıdır. Birçok fıtri değer imanda imanın şubeleri kabul ettiğimiz…

Akide Dersi 9

Araf suresinde ki bu ayeti kerime mevzumuzun bahsimizin delillerini içeren ayetlerdir. Tabi ki biz bu ayetin önemini vurgulandığı meselelere dönük önemini yani biz bir ayetin önemi diye bir söz sarf edersek bu sarf ettiğimiz sözden kasıt nedir ? Ayetlerin hepsi önemsiz sairleri önemli sairleri önemsiz demek değil ama muhteviyat olarak zikredilen meselelerin önemine binaen mesela…

Akide Dersi 7

Biz akide derslerini üç esas üzere bina ediyoruz. Fıtrat, İman ve tevhit. Bunlar birbirinden müstağni kaideler değildirler. Birisinin noksanlığı sairlerini de etkiler tabi ki bu üç esas hakkında tertibi üzere bilginiz olmazsa bu noksanlığın bu arızanın farkına varmazsınız. Bu sefer abuk subuk cevaplar verirsiniz mesela şirk nedir diye sorulduğunda Allah’ı inkar etmektir diyorlar bunun mevki…

Akide Dersi 6

Akide bir iki asırdan sonra selef tarafından kullanılagelmiştir. Akide dediğimiz zaman, fıtrat iman tevhit bu üçünü de içerir. Biz İslam akidesini veyahut inancını üç bölümde ele alırız dedik. Birisi fıtrat, ikincisi iman, üçüncüsü de tevhittir yani Allah’ı birlemek. Fıtrat Yaratılıştan Sahip Olduğumuz Eğilim ; إني خلقت عبادي حنفاء كلهم ben kullarımın hepsini hanifler olarak yarattım…

Akide Dersi 5

Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisi şerifte, her doğan çocuk ancak fıtrat üzere doğar, yani bir selamet üzere doğar, hakka meyilli olarak doğar. Hakkı kabul etmeye müsait istidat üzere doğar. Katiyetle ilahi mesaj ile hiçbir çelişkisi oluşmaz, hiçbir şey ona ters gelemez. Yani İslam dini fıtrat dini dediğimizde maksat bu. Bir kere İslam’ı…

Akide Dersi 4

Ehli sünnet, taifetul mensura, fırka-i naciye bunların hepsi ehli hadistir. Yani asıl menhec dediğimiz zaman yaptığımız her şeyin Kur’an ve Sünnetten delili olmasıdır kaynağımız bu ikidir milimetrik de olsa sapma inhirafa sebep olacak hiçbir şeyi başka bir adla mesela Tasavvuf ona İslam dan bazı değerleri  alıp bu değerleri öne çıkarıp kamuflaj yapıp hak olan ifadelerin…

Akide Dersi 3

Bizi dinde asıl olan yaratılış gayemiz olan, tevhid yani tevhid akidesi Allah’ı birleme akidesi en önemli olan kısmıdır onun için Tevhid akidesi diyebiliyoruz. Kat’i naslar ile sabit olduğu üzere insanlığın yaratılışından bu yana var olan Allah-u azze ve Cellenin insan tabiatının kabulüne müsait uygunlukta yarattığı fıtrat hak ve birleme esasına kurulu İslam dinidir yani tevhid…

Akide Dersi 2

 Sahih akideye sahip olan Allah Resulünün yolundan giden topluluğa ehli sünnet vel cemaat denilir. Yani topluca sünneti yaşayanlar demektir. Yani ümmetin icmasına tabi olanlar demektir. Sünnet, kelime manası gidilen yol adet haline gelmiş şeyler demektir. aynen sünnetül evveliin ) öncekilerin yaptığı bir iş öncekilerin bıraktığı şey onların gittiği yol anlamında. Çünkü hadisi şerifte, النبي(ص) قوله:…

İstanbul Sözleşmesi Kadın Cinayetlerini Bitirir Miydi?
| |

İstanbul Sözleşmesi Kadın Cinayetlerini Bitirir Miydi?

İstanbul Sözleşmesi Kadın Cinayetlerini Bitirir Miydi? “#İstanbulsözleşmesi yaşatır” sloganı ile başlayan, kadına zulmü hedefleyen bu sözleşmenin fayda vermeyeceğinin çok kolay bir sağlaması mevcuttu aslında. Şayet Avrupa’nın (güya) kadını korumak için üzerinde karar kıldıkları kanunlar hakikaten müsbet neticeler verecek olsaydı, önce kendi toplumları için meyvesi toplanmış olmalıydı. Oysa ki kadın cinayetleri ve kadına şiddet vakaları analiz…

Müşrik Anne Babaya Karşı Sorumluluğumuz Nedir?
| |

Müşrik Anne Babaya Karşı Sorumluluğumuz

Müşrik Anne Babaya Karşı Sorumluluğumuz Nedir? Daha önceki derslerimizde de beyan ettiğimiz üzere İslam’da değer ölçüsü Kitap Sünnete göredir. Herhangi bir şeyin kadri, kıymeti, mevkii ve o şeye karşı olan sorumluluğun sınırını çizen vahiydir.           Bir evladın anne babasına karşı itaati, onlara karşı iyi davranması, onlara rahmet kanatlarını germesi, yaşlılıklarında bakımlarını üstlenmesi ve daha birçok sorumluluğu…

Akide

Akide kelime manası olarak  عقضkelimesinden müştak, türemiş sıkıca ve kuvvetlice bağlamak, sağlam sıkıştırmak, bırakmamak üzere sıkıca tutmak, birbirine sıkıca yapışmak ispat edici ve bağlayıcı olma manasına gelir. ayrıca sözleşme, ve yemini te’kit manasına da ıtlak edilir. Umumun ıstılahında akidenin manası itikad edilen şeyin hak mı batıl mı olduğuna bakmaksızın, itikad edenin nazarında şüpheye maal vermeyen…

Abdulkays Kabilesinin Elçileri

Hadis kitaplarında Abdulkays kabilesinin elçileri ile alakalı onların Allah Resulünün yanına gelmeleri ile alakalı bir Hadis-i Şerif var. Abdulkays kabilesinin elçilerinin Medine’de iken Allah Resulüne gelme olayı. Bu kıssayı Ebu Cemre diye birisi İbn Abbas dan aktarıyor Abdullah İbn Abbas dan.  قال : كنت أترجم بين ابن عباس وبين الناس  Ben İbn Abbas ile hitap…

Anne Babaya İtaatin Sınırları Var Mıdır?
| |

Anne Babaya İtaatin Sınırları

Anne Babaya İtaatin Sınırları Var Mıdır? Öncelikli olarak bilinmesi gereken husus anne babaya itaat, ihsan ve ikramın Allah’ın ve Rasul’ünün emri olduğudur. Bir çocuk anne babasını hayatının merkezine almalı, herkesten daha çok onlara iyi davranmalı, onları ziyaret etmeli, onların sözünü dinlemeli ve onların ihtiyaçlarını gidermek için çabalamalı ve onları memnun etmek için gayret sarf etmelidir….

Dünya Kız Çocuklar Günü
| |

Dünya Kız Çocukları Günü

Dünya Kız Çocuklar Günü Gün geçmiyor ki sosyal medyada yeni bir akım başlamasın.  Hemen hemen her gün anlamsız, faydasız akımlar bir birini takip ediyor, insanlar beğeni uğruna dinlerine, fıtratlarına, örf ve kültürlerine sürekli muhalefete teşvik ediliyor. 11 Ekim olarak belirlenen “Dünya Kız Çocukları” gününe gelince; öncelikle bizim ne dinimiz ne de örfümüzde böyle bir gün…

İsim Ve Sıfat Hakkında Kaideler

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir. Katiyetle hiçbir şey ona benzemez. Bu tekid içindir. Bu ayet teşbihi reddeder. Yani teşbih, tecsim hepsini reddeder. Ayetin ikinci kısmı ise; وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ Buda tahrifi, tatili reddeder. Yani tahrifi, tatili, tekyifi reddeder. Yani  لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ dediğimiz zaman…

Dünya Hayatını Ahirete Tercih Mi Ediyorsunuz

Bu denli ithamlar, tenkitler, uyarılar Kuran’ı Kerim’de çokça gelmektedir. Ama hiç kimse bu uyarıları, bu tenkitleri, acaba ben miyim diyerek, kendi üzerine alınarak, kendisini muhasebeye tabii tutmuyor. Madem ki Kuran’da bu denli ikazlar sıkça tekrarlanıyor; o toplumda ve daha sonraki gelecek topluluklarda mutlak bu sorunlar da tekrarlanacaktır. Sorunlar tekrarlandıkça o mevzu hakkında Kuran ve Sünnetteki…

Allahın Emrine İtaatin Önemi

Allah’ın Emrine İtaatin Önemi ve Bakarada’ki Talut Kıssası Bu günkü mevzumuz Kur’an da Bakara suresinde geçen Beni İsrail’e ait bir kıssa olacak. Kur’an’ı Kerim’i okurken dikkat ettiyseniz, Allah azze ve celle bize Kur’an dan geçmiş ümmetlere ait bazı kıssalar ile örnekler verir. Bu kıssaların Kur’an da zikrediliş sebebi öncelikli olarak ibrettir.  Yani o vakalardan ola…

Tefekkür

Tefekkür

عن عبد الله ابن سلام قال : خرج رسول الله  ( صلى الله عليه وسلم )  على اصحابه ، وهم يتفكرون في خلق الله Allah Resulü bir gün ashabının yanına geldi. Onlar ise وهم يتفكرون في خلق الله Allah’ın yarattıkları hakkında düşünüyorlardı. فقال : فيم تفكرون ؟ قالوا نتفكر في خلق الله : قال :…