Duaların Kabul Edilmesinin İki Önemli Şartı

Dualarımıza Allah’a hamd ederek başlamayı ve Rasulüne salat getirmeyi unutmayalım. Zira bu 2 şart duanın kabul veya reddedilmesin sebeplerindendir.

عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ قَالَ إِنَّ الدُّعَاءَ مَوْقُوفٌ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ لاَ يَصْعَدُ مِنْهُ شَىْءٌ حَتَّى تُصَلِّىَ عَلَى نَبِيِّكَ صلى الله عليه وسلم .

Ömer b. Hattâb (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Dua, gök ile yer arasında durur, Nebi (s.a.v.)’ye salavat getirinceye kadar o duadan hiçbir şey Allah katına yükselmez.

Tirmizi / Vitir 21

Dua eden kişi duaya Allah’a hamd ederek başlamalı ve Nebi (s.a.v)’e de salat getirerek bitirmelidir. İmam Nesei Sünen 1284 de, Kubra 1208 de, İbn Huzeyme Sahihinde 709 da, Tirmizi 3476 da Şeyh Elbani’nin Sahih dediği bir hadisi şerifte

عَنْ فَضَالَةَ بْنِ عُبَيْدٍ، قَالَ: بَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَاعِدٌ إِذْ دَخَلَ رَجُلٌ فَصَلَّى فَقَالَ: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «عَجِلْتَ أَيُّهَا المُصَلِّي، إِذَا صَلَّيْتَ فَقَعَدْتَ فَاحْمَدِ اللَّهَ بِمَا هُوَ أَهْلُهُ، وَصَلِّ عَلَيَّ ثُمَّ ادْعُهُ». قَالَ: ثُمَّ صَلَّى رَجُلٌ آخَرُ بَعْدَ ذَلِكَ فَحَمِدَ اللَّهَ وَصَلَّى عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «أَيُّهَا المُصَلِّي ادْعُ تُجَبْ

Fedâle b. Ubeyd (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.), mescit de oturmakta iken bir adam geldi namaz kıldı sonra şöyle dua etti: “Allah’ım beni bağışla bana acı.” Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.): “Ey namaz kılan acele ettin, namaz kılıp oturduğun vakit Allah’a layık olduğu şekilde hamd et sonra bana salat ve selam et sonra da yapacağın duayı yap.” Bundan sonra başka biri namaz kıldı. Namazdan sonra Allah’a hamdetti ve Nebi’ye salat ve selam getirdi. Başka bir şey yapmadı. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.), o kimseye şöyle buyurdu: “Ey namaz kılan kimse! Dua et duana icabet edilsin.” Buyurmuştur.

Duaların Kabul Edilmesinin İki Önemli Şartı cihanelmass.blogspot.com dan alınmıştır.

Similar Posts