Cismin Temizliği
|

Cismin Temizliği

Çünkü önce cismin temizliği bakımı yani beslenmesi ve sonra korunması gelir. Bu vesileler araçlar beş yöntemi teşmil eder içerir, Allah Rasulü SAV Cismin Bakımında Beslenmesinde Ashabını Kolladığı Yollar Şimdi dikkat ederseniz bunlar dini bağlantılı ele alınmazsa insan fıtratının tabiatının gereği başka bir isim altında bunu insanlar gündeme taşırlar.Mesela dengeli ve tam beslenmeyi şuan dini eğitim…

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir

Kulun İlk Sorumluluğu Nedir Doğumu ile başlayıp ölümü ile dünyadaki hayatı son bulan insan pek çok görev sorumluluk yüklenmektedir. Peki insanın fani olan şu dünya hayatında önem vermesi ve öne alması gereken ilk ve en önemli sorumluluğu nedir..? Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Muaz b. Cebel radıyallah anh’ı Yemen’e, oranın halkını İslam’a davet etmesi için…

Fıtrat İnsanın Seçme Hakkı

Fıtrat İnsanın Seçme Hakkı  Kulluğun tarifinde olsun, genel tarifinde veyahut kulluğun cüzlerinin herhangi birisinin tarifinde mesela kulluğu genelde tarif ederken dediğim şekliyle tarif ediyoruz : İnsandan düşünce, söz, kasıt ve fiil olarak sudur eden her şey diyoruz. Burada genelin tarifi ama cüzlere girdiğimizde mesela takdir diyoruz, bu sefer takdirin nasıl olduğunu anlatıyoruz ve ondan sonra…

|

Allah Rasulünün Ashabını Terbiyedeki Menheci

Allah Rasulünün Ashabını Terbiyedeki Menheci Ya da yeni bir babı işliyoruzdur. Her şeye rağmen önceki bablarla mevzularla ilişkiyi kurarak kafada, çünkü mevzulardan birisi sohbet konusudur onu anlatırken öbürküler ile de alaka kurma. Mesela bu yaptığımız derslerin hepsinde verilen bilginin yanında terbiyenin de olması gerekiyor. Şunu kafanıza çok iyi yerleştirin terbiyesi olmayan bir bilginin sahibine faydası…

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ?

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ?

Onlar Yeryüzünü Gezip Dolaşmadılar Mı ? Biraz geriden başlayacağız. Kainatta yer yüzünde ve gökte hiçbir yaratılmış yoktur ki bu maksat üzere yaratılmış olmasın yani kulluk üzere. Sadece insanoğlu değil yaratılmış ne varsa her şeyin yaratılış gayesi kulluk. Böyle bir cümle kullandığınızda aynı paralellikte kullandığımız daha önceki cümleleri de etrafına toplar. İnsan kainatın merkezindedir dediğimizde hemen…

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir 2 Dünkü sohbette kaldığımız yerden bizim meseleleri telakkimiz meselelere bakış açımız algılamamız çünkü telakkimiz algılamamız ile nasıl algıladığımız ile alakalı. Algılamamız istikametinde insanın kul olduğunun farkına varışlığı vardır. Yani biz bütün bu sohbetlerimizde hedef aldığımız gaye ne imiş? Kul olduğumuzun farkına varmak. Her eylemimizde kul olarak bir kulluk…

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir

İnsan Kulluktan Hiç Bir Zaman Müstağni Değildir Bu başlığı size verildiği gibi alın kafada tutun, hiç değiştirmeyin çünkü böyle bunun üzerinde daha farklı başlıklar üretme, cümle kurma imkanın tanır size çünkü başı belli, nihayeti belli değil istediğini içine alabilirsin. Şimdi mesela buraya alacağımız ister istemez kulluk, onun ile daha çok alakalı olan bir başlık var…

İster İstemez Kulluk

İster İstemez Kulluk

https://youtu.be/xhtPowdtY_A İster İstemez Kulluk  İkinci ders başlığı olarak yaratılışta tesadüf yok, yaşamda da başıboşluluk yok demiştik. Üçüncü olarak da neden fıtrattan konuşuyoruz ? Geçen derslerde kısa kısa başlıklar ile neden fıtrattan konuştuğumuza dair geçişler yapmıştık. Kime ? ne zaman ? nerede ? nasıl başlarsak başlayalım mutlak fıtrattan başlamamız gerekir. Hatta Allah Resulü sallallahu aleyhi ve…

Tevekkül

Tevekkül Tevekkül önce imandan bir cüz. Hani “iman 70 küsür şubedir derken en üstün lailaheillallah, en ednası yoldan insanlara eziyet veren  şeylerin giderilmesi” dedik. Buda gösterir ki demiştik iman 70 küsür şube Alası veriliyor ednası arada tevekkül imanın cüzlerinden bir cüzdür. Buna da delil; وَعَلَى ٱللَّهِ فَتَوَكَّلُوا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ “Eğer inanıyorsanız Allah’a tevekkül edin.”[1]…

Sünnetin Vahiy Oluşu

Sünnetin Vahiy Oluşu  Bu günkü sohbetimizin mevzusu, buradaki arkadaşların istekleri üzere sünnetin vahiy olduğu hakkında bir şeyler söylemem talep edildi. Tabi bu mevzuyu senelerdir bulunduğumuz ortamda konumumuza göre münasebetine binaen devamlı işledik. Bu işlemenin akabinde yani böyle bir dersin tekrarının akabinde tabi ki muhakkak hepsi olmasa da ana hatları ile bazı temel esasların anlaşıldığı kanaatindeyim….

Sahabenin Tezkiyesi Ve Kuranın Beyanı Vahiydir.

Sahabenin Tezkiyesi Ve Kuranın Beyanı Vahiydir  Yaşadığımız zamana baktığımızda herkes Kuran Sünnet diyor. Tekfirciler de Kuran Sünnet diyor. Sofiler de Kuran Sünnet  diyor güya ama menhecleri selefin menheci değil. Selef dediğimizde de ilk akla gelecek olan sahabedir ve tabiindir. O silsile yani o yol ile aktarılan dindir. Çünkü müminlerin yolu denildiğinde veyahut sahabe denildiğinde, mesela…

Selefilik Bir Menhec Mi Yoksa Cemaat Mi?

Selefilik Bir Menhec Mi Yoksa Cemaat Mi? Selefilik bir menhec mi yoksa cemaat mi? Selefilik hasseten sahabe ve tabiine güzel bir şekilde itikatta amelde yani ahkam, muamelat, terbiye ve nefis tezkiyesinde onlara tabii olmaktır. Kur’an’a ve Sünnete tabii olmak, Kur’an’a Sünnete inandığını söyleyen herkese vacip olan asıldır. Doğrudan doğruya Kur’an ve Sünnete tabii olmanın yanında…

Lokman Oğluna Şöyle Demişti

Lokman Oğluna Şöyle Demişti Bu toplantımızda size sunmayı düşündüğüm ilk ders, mevzuu başlığı şöyle; إِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ “ Lokman Oğluna Şöyle demişti ; ” Bu başlığı seçmemdeki maksat Kur’an’ın bir ayeti yani nassı yoktur ki, cümleleri içerisinde içeriği olan gerçeği, hakikatı o an kişiye zamana göre istenildiği gibi sunmamış olsun. Hepsinin kendine has bir…

Kitap, Hikmet Ve Zikrin (Sünnetin, Dinin) Korunduğu

Kitap, Hikmet Ve Zikrin (Sünnetin, Dinin) Korunduğu Dindeki herhangi bir mevzuyu işlerken, o mevzunun tabanda başladığı yere kadar geriye gitme, sohbeti oradan başlatmak zorundayız. Çünkü böyle olmazsa sohbetin temeli, altyapısı bırakılıp daha daha ileriden, yukarıdan alındığı için sohbetin istenildiği gibi anlaşılmasına mani olacaktır. Yaşadığımız ortam, belki içinizden birisinin sorduğu sorunun dışında daha onlarca sorun yaşıyor….

Kader Mevzusu İkinci Kısım Yazı

Kader Mevzusu İkinci Kısım Yazı  Kaderin ikinci rüknü yazıdır. Yani Allah azze ve celle’nin yazısı, yazmasıdır. Her rükünde dediğimiz gibi bu rükün de anlaşılmadan kader mevzusunda konuşma veyahut dinleme veyahut yazılı bir şey okuma şüphesiz kişiyi bu meseleyi yanlış anlamaya sevk edecektir. Tabi ki kader hakkında bilgi edinme veyahut kader hakkında konuşmak isteyen kişinin sadece…

Kader Mevzusu Birinci Kısım İlim

Kader Mevzusu Birinci Kısım İlim Evet Allah’ın ilmi. هُوَ ٱللَّهُ ٱلَّذِى لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَٰلِمُ ٱلْغَيْبِ وَٱلشَّهَٰدَةِ [1] O öyle bir Allah’tır ki ondan başka bir ilah yoktur. Yani gaybı, görülmeyeni görüleni bilendir. Görüleni de görülmeyeni de. Var olanı da olmayanı da demiştim ya şimdi ayeti tek tek kelime kelime o kendisinden başka…

|

Kader Meselesine Giriş

Kader Meselesine Giriş  Kader ehli sünnette imanın cüzlerinden bir cüz sayılır. Kabul edilir. Kader daha sahabe hayatta iken hakkında ihtilafların çıktığı bir meseledir. Geçmiş ümmetlerin de kader mevzusundaki sorunları ciddi sorunlardır. Hatta İslam’daki kader mevzusundaki sorunlara baktığımızda o bölgelerden Müslüman olan taifeler ile beraber İslam’a giren sorunlardır kader mevzusundaki sorunlar. Sebepleri bir çok olmasına rağmen…

İyi Zanda Bulunmak (Hüsnü Zan)

İyi Zanda Bulunmak (Hüsnü Zan) Bu sohbetimde sizlere zan,  hüsnü zan, sui zan et’tefeül iyimserlik, etteşeaumu kötümserlik bunlar hakkında bir şeyler söylemeye çalışacağım ama tabi ki öncelikli olarak zan hakkında bir şeyler söylemeyi düşünüyorum. Zan hüsnü zan, sui zan yani iyi zannetmek, kötü zannetmek şeklinde ikiye ayrılır. Bu zannın öncelikli olarak Allah’a yönelik olanı, Allah…

|

İmanın Alt Yapısı Fıtrattır

İmanın Alt Yapısı Fıtrattır Dünkü yapmış olduğumuz sohbette, size bir şema vermiştim yapmış olduğumuz bütün sohbetler veyahut dinlemiş olduğum ne varsa veya okumuş olduğumuz her şey o şemanın etrafında dönüyor. Yaratılış gayemiz dedik ve sonra o gayeyi yani kulluğu fıtri bazda, fıtrata dönük bir tarifini yaptık bu kulluk insanda, insanın hayatında fıtratı asıl alır sonra…

Zariyat 56-58 Hakkında

Zariyat 56-58 Hakkında

Zariyat 56-58 Hakkında Bu ayeti kerime insanoğlunun yaratılış gayesini, ifade eden bir ayeti kerimedir. Muhteviyatı ile yani özelliği ile de tektir. Allah azze ve celle; وَمَا خَلَقْتُ ٱلْجِنَّ وَٱلْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ[1] Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etmeleri yani kulluk etmeleri için yarattım diyor. Burada birinci kısım, insanoğlunun var oluş gayesidir, 1- İnsanoğlunun Var…

Kainatın Yaratılış Gayesi

Kainatın Yaratılış Gayesi  وَمَا خَلَقْنَا ٱلسَّمَآءَ وَٱلْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَٰطِلًا[1] ۚ  Semaları ve yedi kat yeri, ikisinin arasında olanları batıl, boş, gayesiz hedefsiz yaratmadık diyor. Kainatın yaratılışının gayesi ne imiş? Boşuna yaratmadık diyor. Ama kim böyle düşünüyorsa ; ذَٰلِكَ ظَنُّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ bu küfredenlerin, Allah’ın inkar edenlerin yaratıcıyı inkar edenlerin zannı diyor. Yani bir gayeye,…

Fıtrat İman Tevhid
|

Fıtrat İman Tevhid

Fıtrat İman Tevhid  الفطرة, الايمان, التوحيد Bu kelimeler, eğitilmemiş toplum nezdinde devamlı aynı anlama delalet eden kelimelermiş gibi kullanılır. Birbiri yerine kullanılır. Tabi bunlardan daha fazlası var akide, din, iman, İslam hepsi aynı manaya delalet eden farklı kelimelermiş gibi kullanılıyor bu toplumda. Bir çok şeyde olduğu gibi imani, tevhidi meselelerde de bu toplumun ifade sorunu…

| |

Tevekkül Dersi

Tevekkül Dersi  Bu günkü sohbetimizin, dersimizin mevzusu tevekküldür. Tevekkülün lügat yani kelime anlamı halk dilindeki kullanıldığı şekli ile وكلل بلله، يَكِلُ، تَوَكَّلَ عليه،و اوكل و اِتَّكَلَ و استسلم اليه İşlerini Allah’a bıraktı, ona dayandı güvendi, ona teslim oldu. İşte ona dayandı yani işinin edasında ona güvendi. Onun bu işi yapmasına itimat etti. وَكَّلْتُ اَمْرِي الى…

Tevhide Giriş

Tevhide Giriş  Bizler bazen dini eğilimli olan kimseler ekseriyetle bize heyecan veren, bize gayret pompalayabilecek mevzuları seçmekte ihtimam gösteririz onlara önem veririz. Halbuki bizde kalıcı malumat bilgi bırakan hayatımız boyunca malzeme olarak kullanabileceğimiz meselelere eğilimimiz çok soğuk Çünkü bunları dinlemede, anlamada ve tatbik üçgeni arasında bir git gel vardır. İnsanlar duygularının beslenmesini düşünerek heyecanlı mevzuları…

|

Menhecimiz

Menhecimiz Muhterem kardeşlerim! Bu günkü sohbetimiz, dersimiz veya mevzumuz menhecimiz üzere çünkü biz selefin menheci üzere olduğunu söyleyen, ve bunu ispat etmeye çalışan kimseleriz. Mücerret isme nispetin hiçbir şey ifade etmediğini biliyoruz. Ta ki sözlerimiz fiillerimiz bu menhece uymadığı müddetçe bir nispetten öte gitmiyor. Selefi menhec başka  bir ifade şekli ile öncekilerin yolundan gitmek. Tabi…

La İlahe İllallah’ın Lazımlarından Olan Sıdk

La İlahe İllallah’ın Lazımlarından Olan Sıdk  Bu günkü sohbetimiz daha önceki hafta yaptığımız sohbetin devamı zannedersem inkıyadı bitirmiştik yani Allah’ın emirlerini yapmada nehiylerinden sakınmada kayıtsız şartsız hiçbir sıkıntı hissetmeden teslim olmayı anlatmıştık. Bu da la ilahe ilallah’ın nutkunun lazımları yani la ilahe illallah’ı telaffuz eden, nutkeden kişiye o nutkunun fayda vermesi için la ilahe illallah’ın…

Haya

Haya Geçen dersimizde insanın ve kadının kimliği, sahip olduğu değerler, bu değerler ile kazanılan asaleti diyelim, olması gerektiği yapı kişilik haasseten analık sıfatı ile bir araya getirdik. Kimlikteki bazı mevzuları ismen işaret etmeye çalıştık tabi ki bu gibi meseleler toptan bir defada işlenmesi, anlatılması, anlaşılması, hemen uygulanmaya konulması mümkün değildir. Bir başlık olarak mevzuyu bir…

Bid’at-ı Hasene

Bid’at-ı Hasene Bid’at ı dindeki yapılan ziyadeliği sadece tahriften bir cüz olarak zikredeceğiz ama dindeki yapılan ziyadelik ve noksanlık ikisi birbiri ile devamlı karine görüceksiniz, yandaş, arkadaş şeklinde görüceksiniz. Dinde terk edilen ne varsa, terk edilmiş ne varsa mutlak o terk edilen vahyin yerine bu ister Kuran’dan bir ayet, nas, hüküm olsun veyahut Sünnetten Allah…

Akide Dersi Müzakere

Akide Dersi Müzakere Akideyi biz akide derslerini ne üzerine bina ederiz dedik? Üç esas üzere bina ederiz dedik. Fıtrat, iman ve tevhid. Her seferinde soru farklı şekilde de sorulsa ama genel olarak akideyi biz üç esas üzere anlatırız. Fıtrat, iman ve tevhid deriz. Fıtrata başlayacağımızda da bir şema çiziyoruz. Kulluk diyoruz, sonra alta da fıtrat,…

Din Nasihattir

Din Nasihattir. الدين النصيحة Din nasihattir, din nasihattir, din nasihattir diyor. Birisi diyor ki; لمن يا رسول الله؟ قال: لله ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم  “Allah için, Resulü için, müminlerin imamları (idarecileri anlamındadır.) ve hepsi için diyor. Yani müminlerin umumu için diyor. Bu hadisi şerifi Arapça da olsa, başka bir dilde de olsa aktarışınız her ne…

Allah’ın Kelamı

Allah’ın Kelamı (Kelamullah) – 3 Kuran hitap uslubü ile gördüğünüz gibi lafızların siyaki bazen umumidir, âamdır yani bazen hastır, bazen mutlaktır bazen mübhemdir. O kelimelerin o cümledeki geçtiği şekli ile anlam kazanan arapça çok kelime vardır bu şekilde. Mesela ifade âam gelir, genel gelir veyhut has gelir yerine göre bu âam genel olarak gelir tahsis…

Allah Sevgisi

Allah Sevgisi Muhabbet yani Allah sevgisinin Kelime-i Tevhidi telaffuz edenlere, bu kelimenin faydalı olması için Muhabbet yani Allah sevgisi bunun şartlarından birisi olarak kabul edilmiştir. Muhabbet Allah sevgisi fıtraten insanda var olan bir değerdir. Tabi ki bunun fıtri boyuttaki eyleme dönüşen kısmı, fıtrat dairesi içerisinde olan kısmıdır. Birçok fıtri değer imanda imanın şubeleri kabul ettiğimiz…

Akide Dersi 9

Araf suresinde ki bu ayeti kerime mevzumuzun bahsimizin delillerini içeren ayetlerdir. Tabi ki biz bu ayetin önemini vurgulandığı meselelere dönük önemini yani biz bir ayetin önemi diye bir söz sarf edersek bu sarf ettiğimiz sözden kasıt nedir ? Ayetlerin hepsi önemsiz sairleri önemli sairleri önemsiz demek değil ama muhteviyat olarak zikredilen meselelerin önemine binaen mesela…

Akide Dersi 7

Biz akide derslerini üç esas üzere bina ediyoruz. Fıtrat, İman ve tevhit. Bunlar birbirinden müstağni kaideler değildirler. Birisinin noksanlığı sairlerini de etkiler tabi ki bu üç esas hakkında tertibi üzere bilginiz olmazsa bu noksanlığın bu arızanın farkına varmazsınız. Bu sefer abuk subuk cevaplar verirsiniz mesela şirk nedir diye sorulduğunda Allah’ı inkar etmektir diyorlar bunun mevki…

Akide Dersi 6

Akide bir iki asırdan sonra selef tarafından kullanılagelmiştir. Akide dediğimiz zaman, fıtrat iman tevhit bu üçünü de içerir. Biz İslam akidesini veyahut inancını üç bölümde ele alırız dedik. Birisi fıtrat, ikincisi iman, üçüncüsü de tevhittir yani Allah’ı birlemek. Fıtrat Yaratılıştan Sahip Olduğumuz Eğilim ; إني خلقت عبادي حنفاء كلهم ben kullarımın hepsini hanifler olarak yarattım…

Akide Dersi 5

Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem bir hadisi şerifte, her doğan çocuk ancak fıtrat üzere doğar, yani bir selamet üzere doğar, hakka meyilli olarak doğar. Hakkı kabul etmeye müsait istidat üzere doğar. Katiyetle ilahi mesaj ile hiçbir çelişkisi oluşmaz, hiçbir şey ona ters gelemez. Yani İslam dini fıtrat dini dediğimizde maksat bu. Bir kere İslam’ı…

Akide Dersi 4

Ehli sünnet, taifetul mensura, fırka-i naciye bunların hepsi ehli hadistir. Yani asıl menhec dediğimiz zaman yaptığımız her şeyin Kur’an ve Sünnetten delili olmasıdır kaynağımız bu ikidir milimetrik de olsa sapma inhirafa sebep olacak hiçbir şeyi başka bir adla mesela Tasavvuf ona İslam dan bazı değerleri  alıp bu değerleri öne çıkarıp kamuflaj yapıp hak olan ifadelerin…

Akide Dersi 3

Bizi dinde asıl olan yaratılış gayemiz olan, tevhid yani tevhid akidesi Allah’ı birleme akidesi en önemli olan kısmıdır onun için Tevhid akidesi diyebiliyoruz. Kat’i naslar ile sabit olduğu üzere insanlığın yaratılışından bu yana var olan Allah-u azze ve Cellenin insan tabiatının kabulüne müsait uygunlukta yarattığı fıtrat hak ve birleme esasına kurulu İslam dinidir yani tevhid…

Akide Dersi 2

 Sahih akideye sahip olan Allah Resulünün yolundan giden topluluğa ehli sünnet vel cemaat denilir. Yani topluca sünneti yaşayanlar demektir. Yani ümmetin icmasına tabi olanlar demektir. Sünnet, kelime manası gidilen yol adet haline gelmiş şeyler demektir. aynen sünnetül evveliin ) öncekilerin yaptığı bir iş öncekilerin bıraktığı şey onların gittiği yol anlamında. Çünkü hadisi şerifte, النبي(ص) قوله:…

Akide

Akide kelime manası olarak  عقضkelimesinden müştak, türemiş sıkıca ve kuvvetlice bağlamak, sağlam sıkıştırmak, bırakmamak üzere sıkıca tutmak, birbirine sıkıca yapışmak ispat edici ve bağlayıcı olma manasına gelir. ayrıca sözleşme, ve yemini te’kit manasına da ıtlak edilir. Umumun ıstılahında akidenin manası itikad edilen şeyin hak mı batıl mı olduğuna bakmaksızın, itikad edenin nazarında şüpheye maal vermeyen…

Abdulkays Kabilesinin Elçileri

Hadis kitaplarında Abdulkays kabilesinin elçileri ile alakalı onların Allah Resulünün yanına gelmeleri ile alakalı bir Hadis-i Şerif var. Abdulkays kabilesinin elçilerinin Medine’de iken Allah Resulüne gelme olayı. Bu kıssayı Ebu Cemre diye birisi İbn Abbas dan aktarıyor Abdullah İbn Abbas dan.  قال : كنت أترجم بين ابن عباس وبين الناس  Ben İbn Abbas ile hitap…

İsim Ve Sıfat Hakkında Kaideler

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir. Katiyetle hiçbir şey ona benzemez. Bu tekid içindir. Bu ayet teşbihi reddeder. Yani teşbih, tecsim hepsini reddeder. Ayetin ikinci kısmı ise; وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ Buda tahrifi, tatili reddeder. Yani tahrifi, tatili, tekyifi reddeder. Yani  لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ dediğimiz zaman…

Dünya Hayatını Ahirete Tercih Mi Ediyorsunuz

Bu denli ithamlar, tenkitler, uyarılar Kuran’ı Kerim’de çokça gelmektedir. Ama hiç kimse bu uyarıları, bu tenkitleri, acaba ben miyim diyerek, kendi üzerine alınarak, kendisini muhasebeye tabii tutmuyor. Madem ki Kuran’da bu denli ikazlar sıkça tekrarlanıyor; o toplumda ve daha sonraki gelecek topluluklarda mutlak bu sorunlar da tekrarlanacaktır. Sorunlar tekrarlandıkça o mevzu hakkında Kuran ve Sünnetteki…

Allahın Emrine İtaatin Önemi

Allah’ın Emrine İtaatin Önemi ve Bakarada’ki Talut Kıssası Bu günkü mevzumuz Kur’an da Bakara suresinde geçen Beni İsrail’e ait bir kıssa olacak. Kur’an’ı Kerim’i okurken dikkat ettiyseniz, Allah azze ve celle bize Kur’an dan geçmiş ümmetlere ait bazı kıssalar ile örnekler verir. Bu kıssaların Kur’an da zikrediliş sebebi öncelikli olarak ibrettir.  Yani o vakalardan ola…

Tefekkür

Tefekkür

عن عبد الله ابن سلام قال : خرج رسول الله  ( صلى الله عليه وسلم )  على اصحابه ، وهم يتفكرون في خلق الله Allah Resulü bir gün ashabının yanına geldi. Onlar ise وهم يتفكرون في خلق الله Allah’ın yarattıkları hakkında düşünüyorlardı. فقال : فيم تفكرون ؟ قالوا نتفكر في خلق الله : قال :…

Allah Rasulü’nün İbn Abbasa Vasiyeti

Ebu Said – El Yarbuzi  Yazan : Ankaralı Mehmet Şahin  Rabbim bizi ve sizleri ateşten korusun. Bugünkü sohbetimiz tevessülün bir parçası olan ibn Abbas hadisi onu tevessülün içinde işlemektense müstakil bir şekilde işlemeyi uygun gördüm. Çünkü seleften bazı alimler bu hadisi şerife müstakil başlıklar atarak küçük hacimli bir hayli risale yazan olmuş. Tabi ki hepsinden…

Muhabbet

Muhabbet, veya muhabettullah (Allah sevgisi) la ilahe ilallah’ı, kelime-i Tevhidi, şehadeti telaffuz eden kişiye onun faydalı olmasının şartlarındandır. Yani bir insanın kelime-i şehadeti telaffuz ederken muhakkak o cümlenin özünde Allah sevgisi yani muhabbet olması gerekiyor. Muhabbet, sevgi , İnsanın tabiatında beraberinde yaratılan değerlerden bir değerdir. Her insanın fıtratında, tabiatında bu sevginin özü vardır. Bu değerler…

Dinin Kaynağı

Ebu Said Hoca Yazan: Ankaralı Mehmet Şahin 19 May 2021 https://youtu.be/acsidgwViho Edille-i Şer’iyye ( Dinin Kaynağı ) Muhterem kardeşlerim! Bu sohbetimizin adı, Edille-i Şer’iyye yani dinin kaynağı. Bu sohbeti yapmamın sebebi bizi iyi tanıyan kardeşlerimizden birisinin bizim hakkımızda artık iftira niteliği taşıyan bazı sözleri tekrarlamasına binaendir. Halbuki o kardeşimize bu mevzuda birkaç şahidin de olduğu…

İhtilafın Âdâbı

İhtilafın Âdâbı Edebu’l – Hilaf ( İhtilafın Âdâbı ) Ebu Said Hoca  Yazan: Ankaralı Mehmet Şahin 17 Eyl 2021 Muhterem kardeşlerim! Lüzumuna binaen yani ihtiyaca binaen geçmiş selef alimlerinin arada sırada bazılarının tekrar ile uyardıkları bir mevzu hakkında yani edebu’l hilaf ihtilafın adabı, ihtilafın kaçınılmaz bir noktaya geldiği an önce ihtilaf etmeme sonra ihtilafın kaçınılmaz…

Ehli Sünnet Kimliği

Ebu Said Hoca Yazan: Ankaralı Mehmet Şahin  4 Nis 2021 https://youtu.be/cNufFNdXq2s Muhterem kardeşlerim! Bu günkü sohbetimizin mevzusu daha önceki devam eden iki dersin devamı değil. Bu gün daha sonra izah edeceğim bu gün Ehli Sünnet kimliği adı altında Ehli sünneti binaenaleyh mensuplarını bu menhecde olduğunu söyleyen, inanan bunu böyle yaşayan kimselerin tanıtma kastı ile neden…

Kainatın Yaratılış Sebebi 2

Ebu Said Mehmet Balcıoğlu  Yazan: Ankaralı Mehmet Şahin 6 Nis 2021 Muhterem kardeşlerim! Geçen haftaki dersimiz kâinatın yaratılış sebebi ve insanoğlunun kâinatın merkezine yerleştirildiği, bunun farkına varmaması kişinin sadece dalaletine yani haktan inhiraf etmişliğine delalet eder. Aynı anda insan ve kâinat iç içe yani insan oğlunun kainatın merkezinde gördüğünüzde etrafında ne varsa yaratıcının, tek yaratıcının…

Kainatın Yaratılış Sebebi

Ebu Said  Yazan : Ankaralı Mehmet Şahin 3 Nis 2021 Muhterem kardeşlerim! Gördüğünüz gibi bu günkü sohbetimizin başlığı kainatın yaratılış sebebi. Bazılarınız bu dersi birkaç kere dinleme fırsatı bulmuştur. Ya canlı olarak veyahut kayıtlardan dinlemiştir. Tabi ki bu dersleri tümden işleme mümkün değildir. Parça parça bölüm bölüm işleyerek bazen müteselsel peş peşe yaptığımız da var….

| |

Rasûllere İman İle Rasûl ( Muhammed )’e İman Arasındaki Fark

  Bu günkü yapmayı düşündüğüm dersi daha önce farklı açılımları ile yaptığım bir derstir. Ama sorunlar bu mevzu ile alakalı sorunlar gündeme geldikçe sorulan sorulara cevap niteliği taşıyan bir şekilde aynı anda hem taraftarlarına bilgi yükleme tehlikeyi fark edebilecek noktalara işaret etme, zira Allah azze ve celle’nin Kuranı kerimde bizi sakındırdığı geçmiş ümmetlere benzemekten münasebetine…

|

İslam’da aile hukuku

Muhterem kardeşlerim! Bugünkü sohbetimizin mevzusu, konusu İslam’da aile hukuku. Aile hukuku hakkında parça parça yani peş peşe olmamak üzere bir hayli ders işledik. Ama şu an bu dersi derli toplu bir halde sunmayı istememin sebebi biliyorsunuz konuşulan anayasanın değiştirilmesi yeni bir anayasa oluşturulmak için konuşmalar gayretler devam ediyor. Şu ana kadar halk olarak inanan Müslüman…

|

Bazı Mühim Sorulara Cevap

Muhterem kardeşlerim! Bugünkü sohbetimiz bana sorulan ve önemli bulduğum bazı soruları sırası ile cevaplamaya çalışacağım. Bu soruların tekrar tekrar bize sorulması hem de kısa zaman içerisinde sorulması, ya biz maksadımızı, muradımızı anlatamıyoruz. Çünkü ilk hatayı kendimizde aramamız gerekir. İkincisi veyahut bizim bu mevzudaki sorularımız kayda alınanlar var alınmayanlar yeterince etrafımızdaki sair insanlara ulaştırmada sorun yaşıyoruz….

|

Geçmiş ümmetlerin dalalet sebeplerinden biriside ihtilaftır 2

Geçmiş ümmetlerin dalalet sebeplerinden biriside ihtilaf edip parçalanmaları Muhterem Kardeşlerim! Geçen haftaki sohbetimizin başlığı geçmiş ümmetlerin dalalet sebeplerinden birisi de ihtilaf edip parçalanmalarıdır. Olarak isimlendirmiştik. O birinci kısım. Bu günkü bölümü ise ikinci kısım olarak ele alacağız. Selefilik hakkında bilinçsiz olarak herkes tarafından sarf edilen sözlere teker teker cevap verme yerine, biz selefi menhec üzere…

|

Geçmiş ümmetlerin dalalet sebeblerinden biriside ihtilaftır

Geçmiş ümmetlerin dalalet sebeblerinden biriside ihtilaf edip parçalanmalarıdır. Bugünkü dersimiz bundan sonraki derslerimiz ile müteselsel peş peşe gelicek olan bir ders serisidir. Buna rağmen bu ders silsilesine bana sorulan bir soruya binaen böyle düşündük ve tertip ettik. Bana sık sık gelen soruların bazılarını bir araya getirerek tek bir soruymuş gibi bütün bir soruymuş gibi ele…

|

Kim ile savaştığınızın farkında mısınız? (2)

Geçen haftaki dersimizin ikinci kısmı olan kim ile savaştığınızın farkında mısınız? Başlıklı dersin devamı olacak. O dersimiz geçmiş ümmetlerden Lut aleyhisselam’ın kavmini ele almıştık. İşledikleri o fuhuş, çirkin amele sebep helak olmalarını veyahut Lut kavminin helak olma sebebini zikretmiştik. Muhtasaran da bütün nebilerin, resullerin kavimlerine geldiklerinde davetleri mutlak tevhide davet ve şirkten sakındırma olur. Ama…

|

Bizi Tanımadan, Başkalarına Yanlış Tanıtanlara Cevab.

Uzun bir aradan sonra tekrar sizinle karşılaşmayı ve ders yapmayı nasip eden Rabbime hamd olsun deriz. Ve ayrıca teker teker yapamadığım hastanedeyken arayan, dua eden, mesaj yollayan bütün kardeşlerime bende aynen misli ile dua ederim. Ve hepsinden Allah razı olsun derim Bu günkü dersimiz daha önce yapmakta olduğumuz imanın devamı olmayacak. Çünkü derslerimize iştirak eden…

|

Kim ile savaştığınızın farkında mısınız?

Muhterem kardeşlerim ! Bugünkü sohbetimizin başlığı güncel, hatta uzun zamandır güncel olan bir mesele üzerinde durmaya çalışacağız. Binaenaleyh dersimizin başlığı ise; Kim ile savaştığınızın farkında mısınız? Bunu istediğiniz şekilde ifade edebilirsiniz yani kim ile savaştığımızın farkında mıyız? Veyahut muhataba hitap ederek kim ile savaştığınızın farkında mısınız? Tabii ki kim ile savaştığının farkında olmayan sadece muhataplarımız…

|

Tefe’ül

İyimselik, tefeülün en ala derecesi bela, musibet, hüzün, keder ve kırılmaların en şiddetli anında şer olduğu görülen olaylar karşısında sebeplerin tesirinde kalmadan bunun ile neyi kastettik, tefeülün iyimserliğin en ala derecesi tabi ki kolay basit meselelerin karşısında iyimserliğini kaybetmeden tahammül zor iş. Onun için en ala derecesi bela, musibet, hüzün, keder ve kırılmaların en şiddetli…