Ne İçin Yaratıldın ?
Değerli okuyucu kardeşim ! Her şeyin tek yaratıcısı olan Rabbimiz son din olan İslam dinini Nebisi Muhammed (as)’e Kur’an ve Sünnet ile indirmiş ve indirdiklerinin vesilesi ile emirlerini, nehiylerini yani muradını insanoğluna haber vermiştir. Hiç şüphesiz Allah azze ve celle ölümü, hayatı ve insanoğlunu Zariyat ve Mulk surelerinde bildirdiği gibi sadece Kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır.
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ
“Ben cinleri ve insanları sadece Bana kulluk etmeleri için yarattım”[1]
الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا
“O, ölümü ve hayatı sizin hanginizin daha güzel amel işleyeceğinizi sınamak için yaratandır”[2]
O zaman İnsanoğlunun ilk vazifesi kendisini hiç yoktan yaratan Rabbini tanıması ve kendisinden istenilen kulluğun ne olduğunu bilerek O Rabbe hiçbir şeyi ortak koşmamasıdır.
Kulluk ise; kişiden düşünce, söz, kasıd ve fiil olarak meydana gelen her şeyin adıdır. Yani bizler her halükarda kuluz. Kulluktan ari hiç bir anımız dahi yoktur. Düşüncelerimiz, konuşmalarımız, kalbimizin kasdı ve fiillerimiz ile yaptığımız her şeyden sorumluyuz. Bizden sadır olan her şey kıyamet günü sevap veya günah olarak karşımıza çıkacak ve bizler bunlardan hesaba çekileceğiz. Çünkü Rabbimiz Zilzal suresinde
فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْراً يَرَهُ وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَراًّ يَرَهُ
“Kim zerre miktarı hayır yaparsa onu görecek ve kim de zerre kadar kötülük işlerse onun karşılığını görecektir.”[3]
İnsanoğlunu hiç yoktan yaratan Rabbimiz bizlere bazı emir ve nehiylerde bulunmuştur. Bizlerin O’na itaati veya isyanı düşünce, söz, kasıd ve fiil olarak meydana gelmektedir. O zaman bizler onun razı olacağı şeyleri düşünür, konuşur, kasdeder ve eylemlerde bulunursak bu Allah’a eda edilen bir kulluk olur ve kıyamet günü sevap olması için defterimize yazılır. Şayet düşüncelerimiz, konuşmalarımız, kasdımız ve eylemlerimiz O’nun razı olmadığı şekilde yani O’nun emrettiği şekilde olmazsa bu da hesabı sorulmak üzere defterimize yazılır.
Mesela Allah azze ve celle ayeti kerime de
اَلَمْ نَجْعَلْ لَهُ عَيْنَيْنِ“Biz (insana) iki göz verdik” buyuruyor. Verdiği bu iki gözü neden verdiğini ise başka ayetlerde o gözler ile Allah’ın yarattıklarını görerek O’nun azametini anlamamız için verdiğini haber veriyor. Ve gözlerini haram olan şeylere karşı da kapatması gerektiğini Nur suresi 30. ayette
قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ اَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذٰلِكَ اَزْكٰى لَهُمْ اِنَّ اللّٰهَ خَبيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ
“Mümin erkeklere gözlerini haramdan sakınmalarını ve iffetlerini korumalarını söyle. Bu onlar için daha arındırıcıdır. Allah onların bütün yaptıklarından haberdardır.”[4]
Görüldüğü üzere bizlere verilen gözler, Allah’ın azametini anlamak ve tefekkür etmek için helal olanlara baktığı müddetçe Allah’a kulluk eylemi gerçekleşmiş, harama baktığı müddetçe de Allah’ın razı olmayacağı bir eylem yani Allah’dan gayrına eda edilmiş bir kulluk eylemi işlemiş olacaktır.
Aynı durum bizlere verilen dil için de böyledir. Allah azze ve celle Beled suresinde
وَلِسَاناً وَشَفَتَيْنِ
“(Biz insana) bir dil iki dudak (verdik)” buyuruyor.
Yine bize verilen dil ile Allah’ın razı olacağı amelleri işlemek Allah’a eda edilen bir kulluk, o dil ile Allah’ın razı olmayacağı amelleri işlemek ise Allah’dan gayrına eda edilmiş kulluktur. Bizler kimin rızası için Allah’a isyan edersek o an da ona kulluk etmiş oluruz.
Mesela dil ile söylenen güzel söz, Kur’an kıraati, Allah’ın dininin insanlara tebliği vb ameller Allah’a eda edilen birer kulluk olup kıyamet günü sevap olarak karşılık bulurken, yalan, gıybet, fuhuş sözler, boş sözler, şarkı vb dil amelleri ise Allah’dan gayrına eda edilen amellerden olup kıyamet günü günah olarak karşımıza çıkacaktır.
Bilhassa Müslümanların Ramazan ayında dillerinin şerrinden Allah’a sığınmaları gerekmektedir. Zira oruca niyet eden niceleri heybelerine sadece açlık ve susuzluktan başka bir şey koyamamışlardır. Selefimizden bazıları “Oruçlu için en kolay şey aç ve susuz kalmasıdır” demişlerdir. Zira dili muhafaza mideyi korumaktan daha zordur.
O zaman bizler her anımız da kulluğun bu tarifini unutmadan hareket etmeliyiz ki Allah’a itaatte hırslı olup O’na isyan etmekten kaçabilelim. Ne yazık ki yaşadığımız toplumda insanlar neden yaratıldıklarını bilmemekte ve kulluğu sadece namaz oruç vb ameller olarak bilmekteler. Oysaki bizden sadır olan her şey ya Allah’a yada Allah’dan gayrına eda edilen bir kulluk eylemidir.
Ne İçin Yaratıldın ?
Ebu Yasir el-Yarbuzi es-Selefi / Cihan Elmas
Uludağ İslami Eğitim ve Araştırma Derneği / ULUDER
- [1] Zariyat Suresi 56
- [2] Mulk Suresi 2
- [3] Zilzal suresi 7-8
- [4] Nur 30. Ayet. Nur Suresi 31 . ayette aynı emir kadınlar için de gelmektedir.