Değerli kardeşlerim … ! Şüphesiz ki ; Kur’an Müslümanın sevap makinasıdır… Onu okurken her Ayetine mukabil Allah’u Azze ve Celle kuluna bir ecir yazacaktır … Hatta ve hatta okunan her Kur’an harfine karşılık bir hasene ( sevap ) vardır ki, bunu Allah Rasulü s.a.v şöyle anlatmaktadır …
“ … Abdullah İbn Mes’ud r.a’dan. Allah Rasulü s.a.v buyurdular ki : Her kim Allah’ın Kitabından bir harf okursa bu harf mukabilinde kendisine bir hasene ( yani bir sevap ) vardır. Her hasene ise on katıyla karşılık bulacaktır. Dikkat edin ben, Elif Lam Mim bir harftir demiyorum ; aksine elif bir harf, Lam bir harf, Mim de bir harftir. “
Tirmizi : 5.c.3074.n
Ama bu ifadeler mutlak anlamda her okuyan için mi … ? el Cevap :
Hayır … ! Her okuyan için bu geçerli değildir… Bu sevap ; Kur’anın emrettiği şeyleri yapan, nehyettiği şeylerden uzak duran, onun ahlaki değerleri ile techiz olan okurları içindir…
Değilse bu sevap ; emrettiği şeyleri yapmayan, yasakladığı şeyleri çiğneyen ve kendisini düzene sokacak ahlaki değerler ile yoğrulmayan kimseler için değildir …
Bu konunun en açık delilleri şu Hadisi şeriflerdir :
“ … Rasulullah s.a.v şöyle buyurdular : Kur’anı okuyun ve onunla amel edin. Onu geçim kaynağı yapmayın “
Ahmed Müsned : 3 / 428
“ … Katâde, Enes ibn Mâlik’ten ; Ebû Musa’dan. Peygamber s.a.v şöyle buyurdu :
— Kur’ân’ı okuyan ve onunla amel eden Mü’min kişi, tadı güzel, kokusu da güzel portakal meyvesi gibidir. Kur’ân’ı okumayan, fakat onunla amel eden mü’min kişi ise hurma meyvesi gibidir ; onun tadı güzel, fakat kokusu yoktur. Kur’ân’ı okuyan münafık kişinin meseli, kokusu güzel, fakat tadı acı reyhâne bitkisi gibidir. Kur’ân’ı okumayan münafık kişinin meseli de tadı acı yâhud kötü ve kokusu acı Ebû Cehil karpuzu gibidir. “
Buhari : 11.c.5153.s
“ … Nevvas bin Sim’an r.adan. Nebi s.a.v buyurdu ki :
– ( kıyamet günü Allah’ın huzuruna ) Kur’an ve Dünyada onunla amel eden Kur’an ehl’i gelecek. Bakara ve Ali İmran sureleri ….…. Kanatları gerilmiş kuşlardan meydana gelen bir gölgelik gibi gelecekler ve adamları için ( yani Kur’anı okuyupta onunla amel edenlere şefaatçi olmak için ) mücadele edeceklerdir. “
Tirmizi : 5.c.3044.n
“ … Abdullah İbni Mes’ud r.a şöyle dedi : Biz Peygamber s.a.v’den on Ayet öğrendiğimizde, bu Aytelerde olanı olanı güzelce öğrenmeden, inen diğer on Ayete geçmiyorduk. “ – Bu rivayeti aktaran – Şureyk’e :
– Ayetlerdeki amele ait şeyleri mi ? – sorup öğrenmeden diğer on Ayete geçmiyorlardı – diye sorulunca ; “ evet “ diye cevap verdi. “
Hakim Müstedrek : 1/557
Rabbim cümlemize ; Kerim kitabını usulüne uygun bir şekilde okumamızı ve okuduklarımızın gereği ile de amel etmemizi nasibeylesin …
Amin
Tacuddin el Bayburdi