Elhamdulillahi Rabbi’l-âlemin. Vessalâtu vesselâmu âlâ Muhammedin ve âlâ alihî ve sahbihî ecmain.
Salgın hastalık sebebiyle Ramazan Ayı’nı evlerimizde geçirdiğimiz gibi, Ramazan Bayramı’nı da evlerimizde geçireceğimizden; camilerde veya musallada kılınması özür sebebiyle mümkün olmayan Ramazan Bayramı namazıyla ilgili belli başlıklar atıp kardeşlerimizi bilgilendirmek istedik.
BAYRAM NAMAZI’NIN ÖNEMİ
974 حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الْوَهَّابِ ، قَالَ : حَدَّثَنَا حَمَّادٌ ، عَنْ أَيُّوبَ ، عَنْ مُحَمَّدٍ ، عَنْ أُمِّ عَطِيَّةَ قَالَتْ : أُمِرْنَا أَنْ نُخْرِجَ الْعَوَاتِقَ وَذَوَاتِ الْخُدُورِ. وَعَنْ أَيُّوبَ ، عَنْ حَفْصَةَ بِنَحْوِهِ. وَزَادَ فِي حَدِيثِ حَفْصَةَ، قَالَ : أَوْ قَالَتِ : الْعَوَاتِقَ وَذَوَاتِ الْخُدُورِ. وَيَعْتَزِلْنَ الْحُيَّضُ الْمُصَلَّى.
Ummu Atiye r.ah’dan: “ Rasulullah s.a.s. bayramlarda evlenmemiş kızları, hayızlı genç kadınları ve perde ehli kadınların namazgaha çıkmalarını emir buyurdu. Hayızlı kadınlar musalladan uzak durur, Müslümanların hayır ve dualarına iştirak ederlerdi. Ben: “Ya Rasulallah! Bizden birinin cilbabı olmayabiliyor, dedim. Rasulullah s.a.s : Din kardeşlerinden birisi kendi cilbablarından ona giydirsin, buyurdu.”
Hafsa Bintu Sirin, Ummu Atiye’den (r.ah.) başka bir rivayette: “Bayramlarda örtülü hanımlar ve bakire kızlarla beraber musallaya çıkmakla emrolunurduk. Hayızlılar da çıkarlar fakat cemaatin arkasında bulunup; cemaatle beraber tekbir getirirlerdi.”
Buhari 974, 980 – Muslim 890 (Tercümedeki muhtelif lafızlar için Muslim’e bakabilirsiniz)
CEMAATLE BAYRAM NAMAZI KILMAYI KAÇIRAN KİMSE İKİ REK’AT NAMAZ KILAR
Bab başlığı İmam Buhari’ye (r.h) aittir. Buhari bu bab başlığı altında şunları zikreder:
بَابٌ: إِذَا فَاتَهُ العِيدُ يُصَلِّي رَكْعَتَيْنِ، وَكَذَلِكَ النِّسَاءُ، وَمَنْ كَانَ فِي البُيُوتِ وَالقُرَى
لِقَوْلِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «هَذَا عِيدُنَا أَهْلَ الإِسْلاَمِ» وَأَمَرَ أَنَسُ بْنُ مَالِكٍ مَوْلاَهُمْ ابْنَ أَبِي عُتْبَةَ بِالزَّاوِيَةِ فَجَمَعَ أَهْلَهُ وَبَنِيهِ، وَصَلَّى كَصَلاَةِ أَهْلِ المِصْرِ وَتَكْبِيرِهِمْ وَقَالَ عِكْرِمَةُ: «أَهْلُ السَّوَادِ يَجْتَمِعُونَ فِي العِيدِ، يُصَلُّونَ رَكْعَتَيْنِ كَمَا يَصْنَعُ الإِمَامُ» وَقَالَ عَطَاءٌ: «إِذَا فَاتَهُ العِيدُ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ»
Nebi’nin (s.a.s.): “Bu gün, biz müslümânların bayramıdır’ kavlinden dolayı, namazgâha gelmemiş olan kadınlar da, namaz kılınırken evlerinde kalmış şehirliler de, köylüler de böyle iki rek’at namaz kılarlar.
Enes ibn Mâlik r.a. da zaviye denmekle tanınan Basra’daki namazgâha iki fersah uzaklıktaki ikametgâhında bulunup da, Basra’daki namazgâha gelemediği bir günde, himayesindeki Ebû Utbe’ye bütün işçilerini, ehlini, evlâdını bir yere toplamayı emredip, onlara şehir ahâlîsinin namazı gibi, tekbîrleriyle beraber bir bayram namazı kıldırmıştır.
İkrime de (rh): Sevâd ehli yani köylüler bayramda bir araya toplanıp, şehirdeki imâmın yapmakta olduğu gibi iki rek’at bayram namazı kılarlar, demiştir.
Atâ ibn Ebî Rebâh da: Bir kimse bayram namazını kaçırırsa, iki rek’at kılar, demiştir. Buhari, Kitabu’l-İydeyn
Buradan hareketle; hali hazırda bulunan ev halkımızla bu Bayram Namazını eda etmemiz gerekmektedir. Aynı camide kılındığı şekliyle.
Kısa kısa notlar:
1-) Bayram namazının vakti, Kerâhat vakti çıktığında olması. (Ebu Dâvud 1135 – İbn Mâce 1317)
2-) Bayram Namazı için Ezan ve Kâmetin gerekmemesi. (Buhari 960)
3-) Birinci rekâtta kıraatten önce yedi, ikinci rekâtta ise intikal tekbirlerinden hariç kıraatten önce beş tekbir alınması. (Ebu Davud 1149 – 1151)
4-) Fatiha’sız namazın olmayacağı. (Buhari 756)
5-) Bayram namazı rekatlarında İnşikak ve Kaf surelerinin okunması ve kıraatin açıktan olması. (Muslim 891). Ala ve Ğaşiye surelerinin okunması (Muslim 878)
6-) Hutbenin Bayram Namazından Sonra olması. (Buhari 962)
İLME DAVET DERNEĞİ – İSTANBUL 2020