SORU … : Hocam malumunuz kurban bayramı yaklaşıyor… Ve müslümanlardan gücü yetenler inşaAllah bu günlerde kurban kesecekler… Benim bu konuda sorum şu hocam : Ben namazında niyazında ve tevhidi anladığıma inanan bir kimseyim. Ben kalkıpta namazı niyazı olmayan, hatta namaz da kılsa şirkine küfrüne şahid olduğum kimselerle ortaklaşa kurban kesebilir miyim … ?
CEVAP … : Değerli kardeşim şunu asla unutma ki, şirk ve küfrün olduğu yerde, başka hiçbir şeyin hayrından bahsedilmez… Çünkü bu çirkin inanç ve amel, girdiği her şeyi berbat eder ve işlenen güzel amellerin de iptaline sebeb olur… Rabbimiz bu konuda kerim kitabında şöyle buyuruyor :
لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
{ … And olsun, eğer – sen bile – Allah’a şirk koşacak olsan bütün amellerin boşa gider ve ziyana uğrayanlardan olursun. } Zümer : 65.Ay
Dolayısiyle eğer ortada şirk ve küfür varsa, bu mutlaka amelimizi etkileyecek ve onun iptaline sebeb olacaktır… Kurban keseceğin kimse cahil de olsa, sen eğer onun inancının veya amelinin şirk ve küfür olduğunu biliyorsan, o kimsenin amelinden uzak durman lazım. Eğer zikredeceğim şu rivayete dikkat edersen, namaz kılan bir sahabi diğer namaz kılan birinin arkasında namaz kılmak istemiyor. Nedeni ise kendisi tadili erkan üzere kılıyor ama diğeri kılmıyor.
Öyleyse bu rivayete göre ben kurban ibadetimi tek olarak yerine getiririm ama yanlış yapanlarla – ki burdaki yanlış şirk ve küfür se eğer onlarla – beraber yerine getirmem.
{ … Ebu Eyyub el Ensari r.a Mervan bin Hakem’e şöyle der : “ …… Sen eğer pergamber s.a.v’in kıldığı gibi namaz kılarsan ben senin arkanda namaz kılarım, yoksa tek başıma kılar evime giderim. }
Heysemi M. Zevaid : 2 / 68.2346.n – Taberani Kebir : Ricaluhu sıka, der.
Tacuddin el Bayburdi